Varkenshouderij

Nieuws 1768 x bekeken 3 reacties

Zwanenberg en Vion maken afspraken over grondstof

Almelo - Zwanenberg Food Group, het bedrijf achter de Kips Leverworst, verwacht uiterlijk eind 2016 de Kips Leverworst volledig te kunnen produceren van grondstoffen afkomstig van varkens met één ster Beter Leven.

Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het bedrijf heeft daarover afspraken gemaakt met Vion. Om aan de vraag van Zwanenberg en andere afnemers te kunnen voldoen wil Vion de productie van Good Farming Star-varkensvlees opvoeren.

Begin deze week maakte Wakker Dier bekend dat Zwanenberg voor Kips niet bereid zou zijn om over te schakelen op het duurzamere varkensvlees met één ster. Volgens Zwanenberg was dat niet mogelijk omdat de beschikbaarheid van Beter Leven vlees met één ster onvoldoende zou zijn. Zwanenberg heeft naar aanleiding van de publiciteit van begin deze week nu concrete afspraken gemaakt met Vion. Volgens woordvoerder Patrick de Leede is eind 2016 een uiterste deadline. "We hebben goede hoop dat het eerder kan lukken." Hij meldt bovendien dat Zwanenberg ook voor andere producten uit zijn assortiment bekijkt hoe dat kan worden verduurzaamd. "We praten over honderden tonnen grondstof per week", aldus De Leede.

Vion bevestigt in een verklaring op zijn website de plannen voor uitbreiding van de productie. Het bedrijf kan nog niet aangeven wat het streven is op korte termijn. Op het ogenblik bedraagt de productie van Good Farming Star-varkens ongeveer 1 miljoen dieren op jaarbasis. Vion ziet de huidige ontwikkeling als gunstig. De vierkantsverwaarding van de Good Farming Star-varkens is beter rond te zetten als ook vanuit de vleeswarenindustrie vraag ontstaat naar grondstoffen uit dit concept.

Wakker Dier is tevreden over de bewegingen bij Zwanenberg en heeft de radiocampagne tegen het bedrijf stopgezet, meldt woordvoerder Sjoerd van de Wouw. "In augustus willen we opnieuw bekijken hoe de ontwikkeling is", aldus Van de Wouw.

Laatste reacties

 • sturk

  Mooi,positief geluid uit de sector.

 • sturk

  Vierkants- verwaarding is belangrijk kan weleens de redding zijn van de hele sector. Ook de varkenshouderij kan hier volop van meeprofiteren.
  Vion heeft slagen gemaakt in zijn kosten, maar het kan nog scherper. Nee het moet scherper, logistiek beter,er zijn nog punten die makkelijk verbetert kunnen worden.

 • joannes

  Vierkants waardering is belangrijk maar ook in negatieve zin. Wanneer er meer kinnebakken en lever met een ster moeten komen voor de leverworst, worden de ribben, hammen en schouder voor export ook één ster. Dat is de WD redenering en daar hebben ze mee gewonnen. Maar nu de Exportkant van deze medaille, ze prijzen zich met Nederlandse ster uit de markt of...... moeten de prijzen laten zakken. Wie betaald dat? Precies, de Boer: hogere eisen voor het zelfde geld! Het alternatief is minder exporteren wat krimp in de sector betekent.

Of registreer je om te kunnen reageren.