VarkensNieuws

Vijf maanden gevangenis voor handel in zwarte varkens

Udenhout – Een varkenshouder in de omgeving van Tilburg heeft een gevangenisstraf van vijf maanden voorwaardelijk gekregen vanwege valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bekend gemaakt. De gevangenisstraf zal niet ten uitvoer worden gebracht als de verdachte zich de komende twee jaar niet schuldig maakt aan een strafbaar feit. De verdachte heeft ook een taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen.

De rechtbank acht het bewezen dat de varkenshouder in totaal elf inkoopfacturen en twaalf verkoopfacturen heeft vervalst. Het aantal gekochte dieren op de facturen bleek kleiner te zijn dan in werkelijkheid werden geleverd. Andersom werden op de verkoopfacturen minder dieren vermeld dan in werkelijkheid geleverd. Deze dieren gingen hoofdzakelijk naar een Italiaanse afnemer. De rechtbank merkt op dat de in- en verkoop van varkens een schakel vormt in het transport naar de uiteindelijke verwerking van varkens in de levensmiddelenindustrie. Verdachte handelswijze, waarbij meer varkens worden ingekocht, verkocht en afgeleverd dan in de officiële documenten is vermeld, werkt concurrentievervalsend en brengt risico’s met zich mee voor mens en dier, onder andere door een beperkte controle op deze ‘zwarte varkens’.

De contante geldstromen die gepaard gingen met deze dierstromen werden ook onvoldoende verantwoord in de administratie, zo oordeelt de rechtbank. Als gevolg daarvan is er te weinig vennootschapsbelasting betaald. De omzet van het bedrijf bedroeg op papier 8,4 miljoen euro terwijl het in werkelijkheid 9,3 miljoen euro was.

Beheer
WP Admin