Varkenshouderij

Nieuws 3852 x bekeken 5 reacties

Vierdageneis wordt aangepast

Den Haag - De vierdageneis in de zeugenhouderij zal op punten worden aangepast. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) toegezegd aan de Tweede Kamer.

De vierdageneis houdt in dat zeugen vier dagen na dekking in groepshuisvesting moeten worden geplaatst. De Nederlandse eis gaat verder dan de Europese norm van 28 dagen.  De vierdageneis is eind jaren negentig aangekondigd onder toenmalig landbouwminister Jozias van Aartsen.

De varkenssectoren (LTO en NVV) zijn de afgelopen jaren ten strijde getrokken tegen de eis. Staatssecretaris Dijksma zegde dit voorjaar onder druk van de Tweede Kamer (CDA, VVD, SGP, gesteund door ChristenUnie en PVV) een onderzoek toe naar de welzijnsaspecten van de vierdageneis. Dat onderzoek bevindt zich nu in een afrondende fase.

Dijksmza voorziet dat het advies de vinger zal leggen op een aantal zere plekken in de regeling. Die knelgevallen wil ze, uit het oogpunt van dierenwelzijn, oplossen, zegde zij toe. De verwachting is dat Dijksma later deze maand het advies zal openbaren, tegelijk met haar aanpassingen van de regels.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  dat moet ze wel, anders gaat ze nat voor de rechter.

 • bull

  er hoeft maar een aanpassing te komen gewoon op 28 dagen in de groep

 • w v gemert

  Er is maar een wijziging acceptabel voor sector en dat is de vier dagen eis wordt vrijwillig en kan dan ingepast worden in plus programma's zodat er voor betaald wordt voor de extra arbeid en de risico's die de varkenshouder dan loopt.

 • w v gemert

  Nog een aanvulling, de IKB certificering moet onmiddellijk de controle op vier dagen eis laten vallen nu vast staat dat er een en ander veranderd.

 • hertha

  Met dank aan de gebroeders Holleman.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.