Varkenshouderij

Nieuws 1463 x bekeken

Varkenspestalarm Denemarken vooralsnog gehandhaafd

Herning - De Deense veterinaire en voedselveiligheidsautoriteit blaast het woensdagmorgen ingestelde varkenspestalarm in een slachterij van Danish Crown nog niet af.

De slachterij in Herning in Midden-Jutland blijft in afwachting van de resultaten van de tests op zijn minst nog dicht tot vrijdagmiddag 2 mei. De uitslagen van de eerste op basis van obductie uitgevoerde tests waren volgens de autoriteit niet zodanig dat het alarm al kon worden afgeblazen.  Volgens de eerder op woensdag uitgegeven verklaring gaat het om een verdenking van klassieke varkenspest bij een in de stal van de slachterij doodgegaan varken, dat was geleverd door een bedrijf in Skjern. De varkensstapel op dit bedrijf is eveneens bekeken door de veterinairen en ook dit onderzoek kon de verdenking niet wegnemen. Het bedrijf blijft daarom vooralsnog eveneens dicht. De bedrijven in de omgeving zijn  geen restricties opgelegd.

In Herning worden per dag een slordige zesduizend varkens aan de haak gebracht. In totaal bracht Danish Crown in deze vestiging vorig jaar 1,47 miljoen varkens aan de haak. De circa vijfhonderd medewerkers kregen na desinfectie wel toestemming om het bedrijf te verlaten.

Met de maatregelen die in Herning en Skjern zijn genomen wordt de voor dit soort gevallen normale procedure gevolgd, zegt de autoriteit. Dat er verdenking op varkenspest ontstaat komt regelmatig voor, maar sinds 1933, toen de laatste uitbraak plaatsvond op Deens grondgebied, was altijd sprake van vals alarm.

Of registreer je om te kunnen reageren.