Varkenshouderij

Nieuws 2933 x bekeken 4 reacties

'POR-regeling voor grotere bedrijven'

Uden - Adviesbureau DLV is enthousiast over het openstellen van de Regeling Ontheffing Productierechten Meststoffenwet (POR) maar heeft nog veel vragen over de exacte invulling.

Adviseur Marco Hol vindt de regeling een goede stimulans om mestverwerking aan te jagen. Wie er echter precies mee mogen doen is nog onzeker. Hol verwacht dat de regeling vooral gericht zal zijn op grotere bedrijven die de mestverwerking zelf hebben georganiseerd. Die bedrijven kunnen voor recente of toekomstige uitbreidingen toe met de helft van de benodigde dierrechten. Dat zou in lijn zijn met de POR-regeling zoals die er van 1 maart tot en met 30 april in 2006 was. Onder deze regeling mocht een beperkt aantal varkenshouders uitbreiden met 50 procent van de benodigde rechten onder de voorwaarde dat zij hun varkensmest buiten de landbouwsector afzetten. Omdat er destijds nog weinig op het gebied van mestverwerking werd gedaan en omdat er een beperkt budget was voor die regeling, heeft destijds slechts een handjevol varkenshouders deelgenomen. Onduidelijk is hoeveel geld en ruimte er deze keer is voor geïnteresseerde boeren. Om snel te kunnen handelen op het moment dat de regeling opengaat, wil DLV de komende tijd inventariseren welke klanten mogelijk voor de regeling in aanmerking komen.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Natuurlijk is DLV positief, laat de kassa maar rinkelen en hoe mistiger de regelgeving hoe liever, uurtjes draaien.

 • Bussemakers

  Simpel: Als alle mest op het bedrijf verwerkt en/of geexporteerd wordt, bij uitbreiding geen aankoop van dierrechten. Sowieso konden de dierrechten er bij de pluimvee er al van af, maar ja...

 • probe14

  50% vrijstelling. Ook maar voor 10 jaar. Na 2018 zijn er weer andere handvaten om te verlengen. Denk alleen maar aan het feit dat er elke 4 jaar verkiezingen zijn.

 • w v gemert

  Als veel grote dierhouders gebruik maken van de POR regeling gaan we door het fosfaat plafond en moet straks iedere dierhouder extra maatregelen nemen (duurdere grondstoffen) om de excretie per dier te verlagen. Is wat we allemaal willen, ik niet de gezinsbedrijven moeten niet de rekening straks betalen voor de uitbreiding van de grote.

Of registreer je om te kunnen reageren.