Varkenshouderij

Nieuws 1071 x bekeken

Kleine kans op nader onderzoek wroetstal

Ulestraten - De kans dat er nader onderzoek wordt gedaan aan de ammoniakemissies uit wroetstallen is erg klein. Dat zegt Raymond Cobben, voorzitter van de Stichting Maatschappelijk Bewust Varkensvlees, die het Krull-varkensvleesconcept beheert.

Cobben was de eerste in Nederland die een wroetstal, toen nog bekend als de Canadese strooiselstal, bouwde.

Wageningen UR publiceerde dinsdag een rapport waaruit blijkt dat de ammoniakemissies uit de wroetstallen hoger uitkomen dan de grenswaarde van 1,4 kilo per jaar uit het 'besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij'. "Nieuw onderzoek kost klauwen met geld en ik zie niet waar we dat vandaan zouden moeten halen", aldus Cobben. "Er zit niets anders op dan nieuwe wroetstallen uit te rusten met luchtwassers om zo de emissie te beperken", zo stelt Cobben.

Cobben betreurt de situatie. "We zitten eigenlijk niet zo ver boven de grenswaarde. We hadden met wat meer doordachte aanpassingen in mijn ogen beter uit kunnen komen."

Er zijn op het ogenblik zes varkenshouders die produceren binnen het Krull-concept in een wroetstal. Daarnaast zijn er nog drie bedrijven met een wroetstal die niet onder Krull vallen. Een deel van de varkenshouders heeft een wroetstal met luchtwasser; andere hebben via de salderingsmethode aan de milieu-eisen voldaan. De zes Krull-bedrijven produceren zo'n driehonderd varkens per week die worden geslacht in Kerkrade (Krekels) en Epe (Gosschalk). Het vlees wordt afgezet via ambachtelijke slagers. Ook is er een vleeswarenstroom die via Plus wordt afgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.