VarkensNieuws

In 2015 geen heffingen DGF voor runder- en varkenssectoren

Zoetermeer – Rundvee-, kalver- en varkenshouders betalen volgend jaar geen heffingen voor het Diergezondheidsfonds (DGF). Dat werd duidelijk tijdens de bestuursvergadering van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Lopende kosten voor monitoring en dergelijke zullen volgend jaar worden gefinancierd uit de reserves van het DGF.

De heffingen voor het DGF werden tot nu toe opgelegd en geheven door het PVV. Vanaf 1 januari moet het ministerie van Economische Zaken deze taak op zich nemen. De regelgeving die hiervoor noodzakelijk is wordt via een Algemene Maatregel van Bestuur in te bedden in de Gezondheids- en Welzijnswet Dieren. Die AMVB had er al moeten zijn voor 1 maart, maar is er nog niet.

Volgens plaatsvervangend secretaris Pascalle de Ruijter van het PVV is ook nog niet duidelijk hoe de overheid de heffingen wil gaan uitvoeren. Het PVV werkte met een heffing per geslacht of geëxporteerd dier via de slachterijen en de exportplaatsen. De overheid wil waarschijnlijk per bedrijf of per dier gaan heffen. Ook is nog niet duidelijk wie de uitvoering en het beheer van de fondsen namens het bedrijfsleven voor zijn rekening gaat nemen. De nieuw te vormen producentenorganisaties en interbranche-organisaties willen daarin een rol spelen. De organisaties zijn nog steeds in onderhandeling met het ministerie over de taken en bevoegdheden.

Om te voorkomen dat er een gat valt in de monitoring en bewaking, is nu afgesproken dit volgend jaar te financieren uit de reserves van het DGF. Die zullen in 2016 via de heffingen weer aangevuld moeten worden.

Voor de schapen- en geitensector is het wel de bedoeling dat er heffingen worden opgelegd op basis van al bestaande regelgeving, omdat de reserves niet voldoende zijn. De vraag is of de overheid de heffing gaat opleggen of dat sectororganisaties dit gaan doen.

In de pluimveesector is men iets verder; daar is al afgesproken dat de reserves van het Diergezondheidsfonds en voor de Salmonellabestrijding overgaan naar Avined, de interbranche-organisatie die de pluimveesector heeft opgericht. Ook in de pluimveesector zal worden geheven.

Later dit jaar moet er voor alle sectoren een nieuw convenant worden afgesloten tussen overheid en bedrijfsleven over de kostenverdeling tussen overheid en veehouderijsectoren voor monitoring en eventuele bestrijdingskosten. Het huidige convenant loopt af per 1 januari.

Beheer
WP Admin