VarkensNieuws

‘Hoe meer vee, hoe minder MRSA bij mensen’

Gyhum – Tussen een hoge concentratie van varkens en vee in een gebied en de frequentie waarmee zich daar MRSA bij personen voordoet, is geen verband zichtbaar.

Eerder is het tegendeel het geval: hoe meer vee, hoe minder vaak MRSA bij mensen. Dat constateert de veterinaire nieuwsdienst Animal Health Online (AHO) aan de hand van onderzoek. Deze instantie tikt daarmee de Nedersakische landbouwminister Christian Meyer op de vingers, die maandag in een persmededeling liet weten dat vee- en varkenshouders, stallen, vlees en het vervoer daarvan “gelden als overbrengers van multiresistente kiemen, zoals MRSA”.

AHO heeft alle bestuursdistricten van Nedersaksen in reactie daarop vergeleken op het aantal inwoners, het aantal landbouwdieren en het aantal MRSA-infecties bij mensen. Daaruit valt op te maken dat zich bijvoorbeeld in een district als Ammerland met slechts 67.000 varkensstalplaatsen, 370.000 kippen en 87.000 runderen vorig jaar 2,5 MRSA-gevallen per 100.000 inwoners voordeden In een district als Vechta met ruim 1,5 miljoen varkens, 89.000 runderen en tegen de 11 miljoen kippen deden zich per 100.000 inwoners 8,7 MRSA-infecties voor. Dat had dus afgezet tegen het aantal dieren een veelvoud van dat cijfer moeten zijn als het aantal dieren als bepalend voor de frequentie van MRSA zou moeten worden beschouwd, aldus AHO. De verhoudingen in alle overige districten van Nedersaksen zijn vergelijkbaar.

Beheer
WP Admin