Varkenshouderij

Nieuws 2362 x bekeken 7 reacties

Ammoniakemissies strooiselstallen te hoog

Lelystad - De ammoniakemissies van de huidige wroetstallen (Canadese strooiselstallen) voor de varkenshouderij voldoen niet aan de grenswaarde in het Besluit Huisvesting.

Dat is gebleken uit metingen aan deze stallen. De emissie komt duidelijk uit boven de huidige grenswaarde van 1,4 kilo per jaar.

Wageningen UR Livestock Research deed in overleg en samenwerking met enkele varkenshouders die een dergelijke stal hebben, onderzoek naar de mogelijkheden om de ammoniakemissie in die stallen te verlagen. De mogelijkheden zijn er. Het komt er vooral op aan de oppervlakte van het met mest en urine bevuilde oppervlak te verkleinen. Ook is het belangrijk de mest en de urine vaak en snel af te voeren.

In de huidige strooiselstallen wordt meestal een metalen driekantrooster toegepast achter in het hok. In de praktijk blijkt dat de dieren daar niet graag mesten. Daardoor wordt het strooisel in de ligruimte meer bevuild, wat een hogere ammoniakemissie tot gevolg heeft. Het onderzoek heeft geresulteerd in een viertal aangepaste ontwerpen met een betonnen rooster of een dichte vloer met een mestschuif achter in de strooiselhokken. De varkens zullen er eerder mesten en de mest en urine worden sneller afgevoerd. Ook zijn in de ontwerpen mogelijkheden opgenomen om de stal of de dieren bij hoge omgevingstemperaturen te koelen en zo de emissie terug te brengen.

In het vervolgonderzoek zullen de stalontwerpen getoetst moeten worden op hun functioneren. Tot nog toe zijn daarvoor nog geen fondsen beschikbaar gesteld, zo laat projectleider André Aarnink van Wageningen UR weten.

Laatste reacties

 • bertes

  of het varken is niet zo schoon dier. als de deskundigen ons doen geloven. mensen die geen varkens hebben weten het veel beter.
  de hokken met rooster zijn niet voor niets gekomen. veel dichte vloer wordt een grote bende. hoe kouder het wordt. hoe meer ze bevuilen.
  ik heb ook van alles geprobeerd. als alles weer schoon is. snel foto's maken. dan ziet het er heel diervriendelijk uit. maar een maand verder, dan gaan ze grotere stronten schijten, en meer urine. dan kost het veel strooisel om de zaak wat droger te houden.

 • W Geverink

  In nederland wordt over het algemeen erg weinig gebruik gemaakt van het natuurlijke gedrag van het varken. Het is geen schande om gebruik te maken van kennis die in andere landen vaak al tientallen jaren aanwezig is. In een Boerderij reportage over een zweedse varkenshouder bijvoorbeeld is de juiste layout van een strooiselhok te zien. Voor een goed werkend systeem past een boer zich aan aan het gedrag van het varken en niet andersom.

 • W Geverink

  En bij de weg, mijn stallen hebben tot meer dan drie kwart dichte vloer in de hokken en ze zijn gewoon schoon.

 • bertes

  oke de strooisel stallen zijn dus niet aangepast aan het varken lees ik hier.
  de strooisel stallen die vooral bij zeugen gebruikt worden, hebben wel erkening. hoe kan dat? wat ik graag zou willen zien dat er weer meer naar potstallen gekeken wordt. dat stal type met een hele schuine vloer.
  op de hoogste plaats staan de voerbakken en drinkbakken. en de potstal wordt weer leeggehaald tot die vol is. bakken weg. en je kan zo met shovel erin.

 • Burnetti

  Q-koorts (geiten) heeft het risico van potstallen duidelijk gemaakt.
  Dit staltype moeten we definitief loslaten en wanneer het mogelijk wordt verbieden.

  W Geverink: Goed bezig!

 • W Geverink

  Beste bertes. Er komt gewoon wat meer bij kijken als je wil dat een dergelijk hok mooi schoon blijft. Ik weet zeker dat het Canadese strooiselhok goed kan werken omdat mijn 28 jaar oude stal met identieke hokvorm (zonder strooisel welleswaar) ook probleemloos werkt. Allereerst: Zet de voerbak niet in het gedeelte waar je wil dat de varkens gaan slapen. Als er druk verkeer is heen en weer naar de voerbak (die bij jullie voor in het hok aan het gangpad staat), vinden de varkens wel een andere plek waar ze ongestoord kunnen liggen slapen. Nu gaan je varkens wat meer naar het midden van het hok liggen en gaan ze voorin bij de voerbak en achterin mesten. Het hok moet duidelijk worden verdeeld in een slaapgedeelte, een eet gedeelte en een mestgedeelte. Als daar geen rekening mee gehouden wordt is het mestgedrag niet te sturen en ontstaat de hokvorm die jullie veelal gebruiken met roosters in iedere hoek. Op het metalen rooster kunnen strippen worden gelast die het voor de varkens onbruikbaar maken om op te liggen. Begin met een voldoende hoge hokbezetting of geef jezelf de mogelijkheid om het hok korter (kleiner) te maken. Ruimte die over is na opleg hinderd de inzet om de varkens zindelijk te krijgen omdat die extra ruimte vaak gebruikt wordt om te mesten.

 • W Geverink

  Vervolg. Ook met de manier van ventileren en de staltemperatuur kan het gedrag van het varken worden gestuurd. Als met alle punten rekening gehouden wordt gaat die stal goed werkenvoor zowel het varken als de verzorger. Ik denk dat de uitstoot genoeg gedrukt kan worden dat een luchtwasser overbodig is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.