Varkenshouderij

Nieuws 1323 x bekeken

Russische vleessector zwaar onder druk door importverboden

Moskou - De varkensvleesprijzen in Rusland zijn de afgelopen weken met 20 tot 25 procent gestegen. Dat meldt Global Meat News. De vrees in de vleesindustrie is dat de situatie de komende weken onder invloed van de Krimcrisis nog kan verergeren.

De winstgevendheid van de Russische vleesindustrie staat zwaar onder druk. De grootste producent, Miratorg, meldde een winstdaling van 13 procent. Het één na grootste bedirjf Cherkizovo meldde een winstdaling van 70 procent.

Het Russische ministerie van handel hoopt dat importen uit ander landen de problemen kan verminderen.

Rusland zelf heeft de import van varkensvlees uit de Europese Unie stopgezet na de vondst van wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen. Het land wilde weer vlees gaan importeren uit de Verenigde Staten. Door de Krimcrisis hebben de Verenigde Staten deze plannen opgeschort. De Russen zelf hebben er ook geen trek meer in. Ze vinden de mogelijkheden om te frauderen met het vlees veel te groot. Via koelhuizen waar vlees tussentijds wordt opgeslagen zou vlees dat wordt geproduceerd met behulp van groeibevorderaar ractopamine kunnen worden omgelabeld.

Rusland hoopt op korte termijn meer vlees te kunnen importeren uit Brazilië. Op het ogenblik wordt 20 procent van het vlees dat Rusland nodig heeft uit dat land geïmporteerd.

De onderhandelingen tussen Rusland en de EU over een eventuele heropening van de grenzen voor varkensvlees lopen ondanks de Krimcrisis nog steeds door. De partijen komen echter nog niet tot elkaar. Er is groot verschil van mening over hoe om te gaan met de zonering. De EU wil exportrestricties beperken tot de zones in Polen en Litouwen. Rusland wil dat de EU Litouwen, Polen en aangrenzende landen uitsluit van exporten.

Of registreer je om te kunnen reageren.