Varkenshouderij

Nieuws 1473 x bekeken 1 reactie

Productieaandeel Vion gelijk gebleven

Zoetermeer - Het aandeel van Vion in de Nederlandse varkensslachtingen is vorig jaar gelijk gebleven.

Vion is goed voor 49 procent van de varkensslachtingen. De productieaandelen van de varkensslachterijen zijn vergeleken met die van 2013 gelijk gebleven.

Volgens de gegevens van het PVV zijn er vorig jaar in Nederland 13,9 miljoen varkens geslacht. Dat aantal wijkt af van wat eerder deze week het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten bracht. Volgens het CBS zijn er 13,7 miljoen dieren geslacht, ofwel een dikke twee procent minder. Het CBS meldt in een toelichting dat het de cijfers op termijn zal corrigeren aan de hand van de PVV-gegevens. De PVV-cijfers zijn gebaseerd op de heffingen die de slachterijen betaalden per geslacht varken en zijn daardoor behoorlijk betrouwbaar.

De gegevens van het PVV komen er op neer dat alle slachterijen ruim twee procent minder varkens hebben geslacht. Voor Vion betekent het dat het ondanks alle problemen waarmee het bedrijf kampte zijn productieaandeel op peil heeft weten te houden. De laatste jaren was er sprake van een dalend productieaandeel. vorig jaar kwam het productieaandeel voor het eerst onder de 50 procent. Van Rooi ziet zijn opmars van de laatste jaren stilvallen.

De export van vleesvarkens is vorig jaar volgens het PVV constant gebleven op 4,1 miljoen stuks. De export van biggen steeg van 6,9 miljoen naar 7,1 miljoen stuks. Die gegevens zouden dan betekenen dat er in Nederland minder vleesvarkens worden geproduceerd, waarvan de eigen slachterijen dan de meeste last zouden hebben.

Uit de laatste tellingen die het CBS van de varkensstapel (december 2013) blijkt echter niet dat de vleesvarkensstapel kleiner is dan een jaar eerder. Het CBS komt uit op een totaal van 8,4 miljoen vleesvarkens in december 2013 tegen 8,3 miljoen in december 2012.

Eén reactie

  • Ad7

    zijn er dan weer meer biggen per zeug zijn geboren

Of registreer je om te kunnen reageren.