VarkensNieuws

Meer flexibiliteit met bordeskeuring

Venhorst – Binnen de proef met de zogenoemde bordeskeuring worden deze week de laatste wagens met vleesvarkens gekeurd. Bij deze keuring worden de op het varkensbedrijf geladen dieren naar een exportverzamelplaats gebracht, waar de dierenarts van inspectiedienst NVWA de dieren op de auto inspecteert en certificeert.

In totaal worden binnen de proef honderd vrachten op deze manier gekeurd. Dat is gedaan op exportverzamelplek Animo in het Brabantse Venhorst en bij 
Reimink in het Overijsselse Lemelerveld.

Hendri Dijk is een van de handelaren die meedoet met de proef. Hij is positief over de extra mogelijkheden. “Doordat de varkens op de exportverzamelplaats vanaf 4.00 uur gekeurd kunnen worden, zijn alle ritten makkelijker in te plannen.” Zodoende zijn de logistieke problemen voor Dijk kleiner. De klepkeuring op het erf kan pas vanaf 7 uur ’s ochtends worden aangevraagd.

Voorwaarde voor de bordeskeuring is een lagere beladingsgraad, deze mag maximaal 210 kilo per vierkante meter zijn in plaats van 235. Zo kan de dierenarts de dieren beter beoordelen. De komende weken wordt de proef geëvalueerd door de NVWA en de verzamelplaatsen. Eigenaar van Animo Toon Wassenberg is positief. Volgens hem is het een goed alternatief voor de klepkeuring.

Minpunt van de bordeskeuring is dat deze niet goedkoper is dan de klepkeuring op het bedrijf. Zo rekent de NVWA naast het starttarief twee keer een kwartier voor de keuring. Daarnaast rekenen de waaghouders 50 euro per vracht. Zodoende komen de keuringskosten op ruim 1 euro per dier, ongeveer evenveel als bij klepkeuring op het erf. Daar staat tegenover dat bij de bordeskeuring rustiger geladen kan worden. Er hoeft immers geen rekening gehouden te worden met de NVWA-dierenarts die elk kwartier factureert.

Beheer
WP Admin