VarkensNieuws

‘Kwaliteit Nederlandse big moet beter’

Dalfsen – De kwaliteit van Nederlandse biggen moet verbeteren voor de export van de dieren naar Duitsland. Het imago van Nederlandse biggen is niet slecht in Duitsland, maar ook niet uitzonderlijk. Duitse vleesvarkenshouders kiezen daarom liever voor Deense biggen.

Dat zei biggenhandelaar Marcel van den Berkmortel uit het Brabantse Sint-Oedenrode woensdagavond op een thema-avond in de showroom van Johnny Hogenkamp.

Nederlandse vermeerderaars spenen hun biggen veel vroeger dan hun Deense concurrenten. Zo ligt de speenleeftijd in Nederland soms onder vier weken, terwijl de Denen op vijf weken spenen. “De speenleeftijd moet in Nederland op minstens vier weken komen”, zegt Van den Berkmortel. Daarnaast moet het gemiddelde gewicht van Nederlandse biggen volgens hem stijgen om een goede positie op de Duitse markt te krijgen. Deense biggen wegen zo’n 28 tot 32 kilo, terwijl het gewicht van de dieren in Nederland soms nog onder 22 kilo ligt. “Nederlandse biggen hoeven niet allemaal 28 kilo te wegen, maar de koppels moeten wel uniforme gewichten hebben. Biggen die lichter zijn dan 28 kilo, halen hun achterstand naderhand wel in in de vleesvarkensstal. Duitse varkenshouders willen geen koppels hebben met enkele biggen erin, die veel lichter zijn dan de andere dieren in het koppel”, stelt de Brabantse handelaar.

Duitse vleesvarkenshouders willen biggen zonder problemen met een hoog vleespercentage, die bovendien weinig medicijnen nodig hebben volgens directeur Paul Reuling van handelshuis Reuling Intervar in het Gelderse Wehl. “Nederlandse biggen hebben een slechte naam in Duitsland. De gemiddelde Nederlandse vermeerderaar is te weinig gericht op het produceren van de beste kwaliteit biggen. Hij moet Duitse vleesvarkenshouders ontzorgen met hun dieren”, legt Reuling uit. De gezondheid van de dieren moet daarom goed zijn volgens hem. “Duitse vleesvarkenshouders willen geen biggen met kapotte oren of staarten en zij moeten alle gewenste entingen hebben gekregen”, stelt Reuling.

Om de kwaliteit van Nederlandse biggen te verbeteren voor de Duitse markt, startte Reuling Intervar begin vorig jaar met zijn eigen kwaliteitssysteem Netporc. Nederlandse vermeerderaars krijgen via dat systeem een terugkoppeling van de slachtgegevens van hun dieren. Reuling Intervar heeft bovendien een eigen dierenarts in dienst om de gezondheid van biggen te controleren.

Beheer
WP Admin