Varkenshouderij

Nieuws 1293 x bekeken

Britse varkenshouders bezorgd over PED

Londen – De Britse bond van varkenshouders National Pig Association (NPA) is bezorgd over het risico dat de zeer besmettelijke varkensziekte porcine epidemische diarree (PED) het land binnenkomt.

De NPA heeft varkensfokkers opgeroepen onder geen enkele voorwaarde fokmateriaal uit de VS te kopen en ook voerproducten met SDPP te mijden.

In varkens gespecialiseerde dierenartsen hebben de NPA laten weten dat PED zich na binnenkomst in Groot-Brittannië zeer snel door de nationale varkensstapel kan verspreiden. ''Dat zou onvoorstelbare schade aanrichten. Alle organisaties in de sector roepen de varkenshouders dan ook op tot uiterste waakzaamheid en alle mogelijke voorzorgen te nemen.''

In dat verband is het volgens de NPA nu nutteloos voor fokbedrijven om levende varkens uit de VS en Canada – waar de ziekte zich snel verspreidt en al vele duizenden slachtoffers heeft gemaakt – in te voeren. De NPA dringt toch aan op een officieel invoerverbod "totdat we een manier hebben gevonden om het risico uit te bannen". Omdat de ziekte zich over grote afstand kan verspreiden, zou zo'n verbod de hele VS en niet alleen de nu besmette staten moeten treffen. De NPA heeft de zaak inmiddels besproken met alle betrokken fokbedrijven. Omdat het risico bestaat dat PED via andere Europese landen binnenkomt, zal de NPA de zaak nadrukkelijk onder de aandacht brengen bij de EU en Copa.

Daarnaast heeft de bond alle voerfabrikanten en aanverwante bedrijven op het hart gebonden geen producten met SDPP te verkopen. SDPP, dat wordt gezien als mogelijke verspreider van de ziekte, is al verboden binnen het nationale kwaliteitssysteem Red Tractor maar kan hier en daar toch mondjesmaat worden gebruikt. Om de gevaren van PED, SDPP maar ook de in Oost-Europa heersende varkenspest te bespreken, houdt de Pig Health and Welfare Council op 10 april een spoedoverleg met alle betrokkenen waaronder de National Pig Association, het varkenschap BPEX en de overheid. Hier zullen de mogelijke risico's en de 'kritische controlepunten' aan de orde komen.

PED komt al decennia wereldwijd voor in een milde vorm. Het virus is nauw verwant aan een pathogeen virus dat sinds 2010 voor grote problemen in China zorgt. Tot nu toe is die variant nog niet in Europa gesignaleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.