Varkenshouderij

Nieuws 1545 x bekeken 1 reactie

20.000 euro boete geëist tegen Vion

Zwolle – Toezichthouder Skal heeft bij de tuchtrechter de maximale boete van 20.250 euro geëist tegen vleesverwerker Encebe, onderdeel van Vion.

Het bedrijf verkocht in 2012 11.000 kilo regulier varkensvlees via supermarkten als biologisch. Tegen opslagbedrijf Diepop werd een boete van 5.000 euro geëist.

Volgens directeur Bert Eurlings van Vion ging het om een eenmalige opzettelijke actie van de vestigingsmanager. Die vroeg twee werknemers om in het vrieshuis van Diepop BV in Den Bosch, waar het vlees lag opgeslagen, nieuwe stickers op de voorraad te plakken. Ook in het digitale systeem van Encebe werd de voorraad gewijzigd. Het vlees is in 2012 verkocht.

Vion heeft sinds het uitkomen van de zaak veel gedaan aan het verbeteren van het beheer. Bij een controle begin dit jaar vond Skal geen verdere onregelmatigheden.

Skal neemt het incident uiterst serieus. Dat het een eenmalige actie was van de manager, doet daar niets aan af. "Vion is verantwoordelijk voor al haar werknemers.'' Ook Diepop moest zich dinsdag voor de tuchtrechter verantwoorden. Volgens directeur Leo Kwak  baseerde het bedrijf zich op gegevens van de klanten, maar voelt het in deze zaak wel een zekere verantwoordelijkheid. "Door een verandering in het kwaliteitshandboek kan een incident als dit niet meer voorvallen.''

De tuchtrechter doet op 15 april uitspraak.

Eén reactie

  • Demeter Griend

    Hier snap ik niets van, ze keuren toch hun eigen vlees.

    Mooi met een kwaliteitshandboek zal zoiets nooit meer gebeuren, de consument kan er weer op de slager vertrouwen die zijn eigen vlees keurt.
    Bel je voor biologische eieren naar een gangbare boer zegt hij ja, die heb ik ze hebben ze net gelegd moet alleen nog even een scharrelkipstempel op zoals het kwaliteitshandboek voorschrijft.
    Jongens wordt wakker...

Of registreer je om te kunnen reageren.