VarkensNieuws

Zorg over spuiwater in mest

Den Haag – Het toenemend gebruik van spuiwater uit luchtwassers van varkensbedrijven in mest baart de Onderzoeksraad voor Veiligheid zorgen.

Bij het mestongeluk in Makkinga en ook bij een later ongeval in Friesland was sprake van vermenging van mest met spuiwater in de silo. Dat heeft het ontstaan van mestgassen mogelijk verergerd. Spuiwater wordt toegepast als extra stikstofgift.

Volgens de Onderzoeksraad bestaat er geen goed inzicht in het effect op mestgassen door het gebruik van spuiwater. Bijmengen van spuiwater kan de vorming van gevaarlijke mestgassen bevorderen, dat is volgens de Onderzoeksraad in de praktijk gebleken.

Vermengen van spuiwater met mest is formeel niet  toegestaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert daar echter niet op. Spuiwater mag wel als meststof worden gebruikt.

In Makkinga was ongeveer 36 kuub spuiwater als extra meststof aan de mestsilo toegevoegd in februari. Het bleek dat het spuiwater en de mest niet goed mengden, door een mankement aan de mixer.

Of het gebruik van spuiwater mede oorzaak is geweest van het ontstaan van mestgassen kan de Onderzoeksraad niet vaststellen. Volgens de raad bestaat onvoldoende inzicht in de mate waarin spuiwater tot extra vorming van gevaarlijke mestgassen leidt. Spuiwater bevat zowel zwavel- als stikstofverbindingen. Zwavelverbindingen kunnen het dodelijke H2S-gas vormen.

De familie van de overleden veehouder gaat ervan uit dat het spuiwater op het moment van het ongeluk niet meer in de mestsilo aanwezig was, omdat het zwaarder is dan mest en omdat het van onderen in de silo was gepompt.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin