Varkenshouderij

Nieuws 2234 x bekeken 6 reacties

Twee euro kostprijsstijging in Pro Dromi-hokken

Arnhem - Een Pro Dromi-Kraamhok is gemiddeld 900 euro duurder dan een gangbaar kraamhok. Dat blijkt uit berekening van Paul Bens, directeur van adviesbedrijf DLV. Bens presenteerde zijn berekeningen tijdens de Pro Dromi-dag in Burgers Zoo.

Daar werden de resultaten gedeeld van meerdere jaren onderzoek naar loslopende zeugen in het kraamhok.

Volgens de berekening van Bens stijgt met de Pro Dromi-hokken de kostprijs in de zoogperiode met 2 euro per big. Dat zit in twee zaken. Een Pro Dromi-kraamhok neemt 1,5 tot 3 vierkante meter meer ruimte in beslag dan een conventioneel kraamhok; een kostenstijging van 600 euro. Tevens is een biggennest nodig van 350 euro. Op bepaalde onderdelen van het kraamhok kan bespaart worden, zodat de meerkosten op ruwweg 900 euro uitkomen, inclusief btw. Dat komt neer op 1 euro per big. Bens gaat uit van een afschrijvingstermijn van tien jaar.

Ten tweede stijgt de arbeidsbehoefte met loslopende zeugen. Dat zit vooral in de reiniging van de onderkruip. De extra arbeid leidt ook tot een kostprijsstijging van 1 euro per big, zodat het totaal op 2 euro komt.

Als de Pro-Dromi hokken zijn opgenomen in een compleet concept, waarbij ook meer oog is voor dierenwelzijn tijdens de opfok- en afmestfase, dan stijgt de kostprijs met 30 cent per kilo varkensvlees. De meerkosten per big komen dan neer op 7 euro per dier. In dit geval heeft een gespeende big 0,5 vierkante meter ruimte en een vleesvarken 1,2 vierkante meter per dier. Bens heeft sterke twijfel of dergelijke meerkosten uit de markt zijn te halen.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Ik heb weinig vertrouwen in de rekenkwaliteiten van Hr.Bens. Deze berekening is voor nieuwbouw bij zelfde technische resultaten wat zeer onwaarschijnlijk is (voergebruik zeug ? en uitval biggen) Er gaat weer zodanig gerekend worden dat algemene invoering geen economische drempel heeft. Wie stop die Bens achter het behang, het wordt hoog tijd hij doet de laatste jaren meer kwaad dan goed voor de sector. Zoek een adviseur die niet alleen aan zijn eigen bedrijf denkt en wat minder ego heeft.

 • John*

  nouja liever terughoudend tellen dan je eigen rijk rekenen. Maar ik denk dat prodomi het moet hebben van de slimmigheidjes.. de biggen opsluiten in het biggennest en alles in een keer verplaatsen naar de biggenstal.. wielen eronder en in een keer een rij van 12 biggen naar de biggenstal verplaatsen. in de biggenstal beschikken de biggen meteen over een nest met onderkruip waardoor er niet zoveel gestookt heeft te worden. na 2 weken gaan de nesten door de wasserette en zijn ze klaar voor een volgende worp..

 • fransderondhoeven

  misschien iets voor hem om directeur van vion te worden stijgt de varkensprijs gelijk met 0.50 cent

 • krulsaart

  Nog even en de biggen liggen op 0,8 m2 en de varkens op 2,5 m2. Ik zal maar eens beginnen met het isoleren van mijn stal.

 • detelg1

  Van Gemert heeft denk ik gelijk. Of het is zo dat agrarisch dagblad er een draai aan geeft zodat het makkelijk kan allemaal. Die technische resultaten worden sowieso minder en er word niet over genoemd. Ook spreekt men alleen over iets extra schoonmaken, maar ga maar eens biggen vangen in zo'n hok. Biggen moeten toch behandeld worden? Arbeid komt nog veel hoger uit!!

 • fokker1986

  alle werkzaamheden samen kosten kosten 1 minuut per big per jaar extra ook vertelt op Prodomi dag. maar het gaat volgens mij ook inderdaad om de easy,s, zie zelf het biggen nest als een mooi voorbeeld maar je zult ze de eerste 2 dagen toch echt moeten vangen .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.