VarkensNieuws

Twee euro kostprijsstijging in Pro Dromi-hokken

Arnhem – Een Pro Dromi-Kraamhok is gemiddeld 900 euro duurder dan een gangbaar kraamhok. Dat blijkt uit berekening van Paul Bens, directeur van adviesbedrijf DLV. Bens presenteerde zijn berekeningen tijdens de Pro Dromi-dag in Burgers Zoo.

Daar werden de resultaten gedeeld van meerdere jaren onderzoek naar loslopende zeugen in het kraamhok.

Volgens de berekening van Bens stijgt met de Pro Dromi-hokken de kostprijs in de zoogperiode met 2 euro per big. Dat zit in twee zaken. Een Pro Dromi-kraamhok neemt 1,5 tot 3 vierkante meter meer ruimte in beslag dan een conventioneel kraamhok; een kostenstijging van 600 euro. Tevens is een biggennest nodig van 350 euro. Op bepaalde onderdelen van het kraamhok kan bespaart worden, zodat de meerkosten op ruwweg 900 euro uitkomen, inclusief btw. Dat komt neer op 1 euro per big. Bens gaat uit van een afschrijvingstermijn van tien jaar.

Ten tweede stijgt de arbeidsbehoefte met loslopende zeugen. Dat zit vooral in de reiniging van de onderkruip. De extra arbeid leidt ook tot een kostprijsstijging van 1 euro per big, zodat het totaal op 2 euro komt.

Als de Pro-Dromi hokken zijn opgenomen in een compleet concept, waarbij ook meer oog is voor dierenwelzijn tijdens de opfok- en afmestfase, dan stijgt de kostprijs met 30 cent per kilo varkensvlees. De meerkosten per big komen dan neer op 7 euro per dier. In dit geval heeft een gespeende big 0,5 vierkante meter ruimte en een vleesvarken 1,2 vierkante meter per dier. Bens heeft sterke twijfel of dergelijke meerkosten uit de markt zijn te halen.

Beheer
WP Admin