Varkenshouderij

Nieuws 1302 x bekeken 1 reactie

Tönnies slacht meer, exporteert minder

Rheda-Wiedenbrück - Vleesconcern Tönnies heeft vorig jaar meer varkens geslacht. Ten opzichte van het voorafgaande jaar steeg het aantal slachtingen met 300.000 naar 16,4 miljoen, zo heeft het Duitse concern laten weten. De omzet nam met 0,6 miljoen euro toe naar 5,6 miljard euro.

Tönnies slacht ook runderen: vorig jaar 405.000 tegen 400.000 in 2012. Nadelig was de Russische exportstop voor een aantal Duitse slachterijbedrijven. Ook Tönnies werd door deze maatregel getroffen. Het exportaandeel van de omzet daalde daardoor met 4 procent naar een slordige 50 procent. De meerproductie werd primair op de binnenlandse markt afgezet. De export op zich blijft wel de grote motor achter de groei van de onderneming. Tönnies mikt daarbij vooral ook op de aangrenzende Oost-Europese markten, zoals Polen en Tsjechië. Tevens groeit het belang van de markten in Oost-Azië, waaronder uiteraard op de eerste plaats China.

Binnen afzienbare tijd wil het bedrijf verder de Noord-Amerikaanse markt op. De investeringen die Tönnies vorig jaar heeft gedaan waren op de eerste plaats ook gericht op de export. Zo werd bijvoorbeeld bij de slachterij in Weissenfels een nieuw koelmagazijn gebouwd met een capaciteit voor 400 ton per dag.

Eerder maakte Tönnies bekend dat het investeert in de veredeling en afzet van bijproducten uit het slachtproces voor de farmaceutische en voedingsindustrie. Het concern ontwikkelde zich de afgelopen jaren bij voorbaat al tot de Duitse marktleider in de varkensvleessector met in 2012 een aandeel van krap 28 procent in de totale verwerking.

Winstcijfers maakt het familiebedrijf niet bekend. Corr

Eén reactie

  • bertes

    ook net als Amerika. vlees opslaan in de vriezer. die brengt van de zomer goed geld op. over de rug van de boer. dankzei de russen. is het vlees laag. je kan op je tenen na tellen dat het duurder wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.