VarkensNieuws

Russische vleesbedrijven liggen stil

Moskou – Een vijftal vleesbedrijven in de Russische enclave Kaliningrad (het vroegere Koningsbergen) heeft de productie stil gelegd als gevolg van een te kort aan varkensvlees. Dat meldt Pigprogress.

Andere bedrijven hebben hun productie drastisch moeten beperken als gevolg van een te kort aan varkensvlees. De grootste vleesbedrijven hebben een open brief gestuurd naar de Russische president Poetin, waarin ze wijzen op de catastrofale marktsituatie.

De vleesindustrie in Kaliningrad, dat ligt ingeklemd tussen Polen, Litouwen en Wit Rusland, richt zich op de verwerking van varkensvlees tot consumentenproducten voor de Russische markt. De importstop van EU-varkensvlees komt dan ook hard aan voor deze bedrijven. Volgens de organisatie van varkenshouders doet dezelfde situatie zich ook voor in andere delen van Rusland. Rusland laat de import van hittebehandeld vlees wel toe en er zijn ook geruchten dat op niet al te lange termijn de import van bevroren vlees wordt toegestaan. In de brief die naar Poetin is gestuurd maken grote vleesbedrijven gewag van grondstofprijsstijgingen van 70 procent in de afgelopen weken dat de importrestricties van kracht zijn. In de brief pleiten deze vleesbedrijven voor een zo snel mogelijke terugkeer naar een normale marktsituatie met import van vlees uit de EU. De vleesbedrijven wijzen in hun brief op de kans dat vleesbedrijven failliet zullen gaan.

De Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor wil op korte termijn een aantal Amerikaanse slachterijen die kunnen garanderen dat ze ractopaminevrij vlees kunnen leveren toestemming geven om hun producten naar Rusland te exporteren.  Vorig jaar deed Rusland de Amerikaanse vleesbedrijven in de ban, wegens een conflict over het gebruik van de groeibevorderaar ractopamine.

Tussen de Europese Unie en Rusland lopen allerlei gesprekken en onderhandelingen. De EU noemt de Russische maatregelen overtrokken en heeft gedreigd met een klacht bij de WTO. De EU wijst erop dat de Afrikaanse varkenspest in wezen afkomstig is uit Rusland zelf, waar de autoriteiten er de afgelopen zeven jaar niet in geslaagd zijn de ziekte onder controle te krijgen.

Volgens de Europese Commissie is de schade voor de EU van de Russische ban zo’n 4 miljoen euro per dag. De EU exporteerde vorig jaar ongeveer 750.000 ton ter waarde van 1,4 miljard euro.

Beheer
WP Admin