Varkenshouderij

Nieuws 2272 x bekeken 7 reacties

Russen verharden in crisis rond importban varkensvlees

Moskou - De Europese Unie hanteert een dubbele maatstaf als het gaat om het opheffen van de Russische importban voor varkensvlees. Met die boodschap zijn de afgelopen dagen Russische ambtenaren van de veterinaire dienst Rosselkhoznadzor op bezoek geweest in Brazilië, India en China.

De Russen willen de zogenoemde BRIC-landen zoveel mogelijk op één lijn krijgen op het gebied van internationale handel en de omgang met problemen als gevolg van uitbraken van ziekten. Rusland trekt hierin ook samen op met de landen van de douane-unie, Kazachstan en Wit-Rusland. Op de achtergrond speelt ook de irritatie mee die de Russen hebben over de opstelling van de EU in de crisis rond Oekraïne.

De Russen hebben in een gecoördineerde actie hun visie op de ontstane problemen uitgelegd bij de BRIC-partners. Volgens Rusland faalt de EU in het opzetten van een goede regionalisering van het probleem. In Brazilië wezen de Russen op de situatie voor wat betreft de Braziliaanse deelstaat Santa Catarina. De EU wil geen vlees uit deze deelstaat omdat deze niet voldoet aan de Europese maatstaven voor MKZ-vrij.

De Russische boodschap is dat de EU zijn zaken zelf niet voor elkaar heeft. Kijk naar de huidige situatie voor Afrikaanse varkenspest. Het is onterecht dat de EU Santa Catarina in de ban doet. De Russen stellen zelfs dat Santa Catarina al 20 jaar vrij is van MKZ. Rusland heeft verder de mogelijkheden geïnventariseerd dat de Brazilianen de Russische tekorten aan varkensvlees aanvullen. Ook hebben de Russen gewezen op de gang van zaken rond het Schmallenbergvirus. In hun ogen faalde ook hier de Europese aanpak van deze ziekte waardoor dit virus zich zeer snel kon verspreiden.

Ook in China en in India heeft Rusland zijn twijfels geuit over de Europese aanpak van de Afrikaanse Varkenspest.

Laatste reacties

 • jan hien

  wat doet Rusland er zelf aan, av pest komt uit Rusland.

 • agratax2

  Rusland gebruikt de fytosanitaire maatregel als excuus om de wereldhandel afspraken onderuit te halen en de handel als politiek breekijzer gebruiken. Ik kan maar een advies geven aan de Nederlandse onderhandelaren; 'Neem Putin serieus en laat hem dit voelen of het nu gaat over vlees, Oekraine of Homorechten'. De Rus krijgt liever geen gelijk dan dat hij niet serieus wordt genomen. Helaas wij Nederlanders denken altijd gelijk te hebben en negeren dan onze tegenspeler en wijzen steeds op wat wij als fout aanmerken.

 • Jan Arthur

  Ik zal niet lang genoeg naar school geweest zijn, denk ik om dit te begrijpen. De Russen hebben al jaren de avp, krijgen de ziekte niet onder controle, slepen een dood wild zwijn met avp een paar honderd meter over de grens europa binnen en geven Europa dan de schuld! Moet dit geloofwaardig overkomen naar de buitenwereld toe?

 • c.putten

  wie betaalt bepaalt ,altijd zo geweest.

 • Snel

  Nederland / Europa moet zich zo nodig met de binnenlands politiek bemoeien in Rusland. Hebben ze niet in de gaten dat dit de handel belemmerd.

 • w v gemert

  Nu vlees straks de gaskraan dicht, zo doen de russen dat!

 • Hans Brasil

  Tja, nu is Brasil weer een poosje aan de beurt, mooi toch!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.