Varkenshouderij

Nieuws 2001 x bekeken 17 reacties

Rusland haalt varkensvlees in de VS

Moskou - Rusland verwacht dat het vanaf 10 maart varkensvlees kan importeren vanuit de Verenigde Staten. Dat hebben medewerkers van de Russische veterinaire waakhond Rosselkhoznadzor bevestigd.

Daarmee is de importstop die Rusland sinds vorig jaar hanteerde voor Amerikaans varkensvlees opgeheven. Volgens nieuwsdienst Agra Europe blijven de Russen eisen dat het geïmporteerde Amerikaanse vlees vrij is van de omstreden groeibevorderaar ractopamine. De verwachting is dat de Russen binnen een week komen met een lijst van bedrijven die voldoen aan hun eisen en dus vlees mogen leveren. Ze willen op korte termijn ook vlees betrekken van andere landen, waaronder Brazilië, die zij betrouwbaar achten.

Rusland stelde vorig jaar in februari een importstop in voor Amerikaans varkensvlees naar aanleiding van de controverse rond ractopamine. Ze eisten van de Amerikanen dat er een systeem zou worden opgezet van gegarandeerd ractopaminevrije productie. De Amerikanen zijn aan deze eis tegemoet gekomen en beschikken sinds november over een zogenoemd 'Never Fed Beta Agonists'-programma. De varkens die binnen dit programma worden geproduceerd zijn gegarandeerd en gecertificeerd vrij van ractopamine en andere beta agonisten.

De verwachte heropening van de Russische markt voor Amerikaans varkensvlees zal de varkensprijs in Amerika zeker goed doen. De Amerikanen stelden de verwachte productiestijging onlangs naar beneden bij en gaan nu uit van een productiestijging van één procent, in plaats van 1,7 procent. Dit als gevolg van de problemen met het PEDv-virus. De totale productie zou zo uit komen op 10,6 miljoen ton varkensvlees. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht een prijsstijging van zo'n 6 procent voor varkensvlees. Dat zou als gevolg van de toegenomen exportvraag nog wel verder kunnen stijgen.

Laatste reacties

 • slutter

  Zo dat hebben we mooi voor mekaar!!

 • Jan Arthur

  Met dank aan onze EU-politiekers.

 • petit

  zou poetin nu glimlachen......?
  politiek en landbouw blijft een zeer moeilijk verhaal!!!!

 • Jan Arthur

  Vooral als de politiek bemoeiziek is!

 • politiek

  Er wordt geschreven over vlees vrij van beta agonisten in Amerika. Dit om de markt naar Rusland te openen. Het verzwijgen van gebruik beta agonisten in de veehouderij Nederland is natuurlijk niet duurzaam. Je kunt dergelijke structurele jarenlange gebruiken wel verzwijgen naar Brussel toe , maar is het eerlijk en fair in verband met axportafspraken veilig en duurzaam vlees vraag ik me af en zeer zeker niet minder met de veiligheid van consumenten in eigen land.
  Of het nu veel of weinig was die gebruiken, ( er wordt geschreven over duizenden bedrijven) doet per direct niet te zake. Het is verboden en je behoort het gewoon conform wetgeving te melden en je afspraken fair na te komen.

 • flyinghollander

  @ Jij valt zo hard alles aan zonder bewijs Politiek, maar was jou geweten toen jou besmette varkens verkocht? Of was het toen anders?

 • W Geverink

  Presies JR. In het geval van politiek kunnen we terecht zeggen zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Een beta agonist als ractopamine wordt hier gewoon al gevonden tijdens het testen voor andere zaken zonder er gericht naar te hoeven zoeken. Zo simpel is dat. Dat in Nederland beta agonisten worden gebruikt is nogal een beschuldiging. Toen de Russen ractopamine vonden in noord Amerikaans vlees werd de export stil gelegd want er was een 0.0000 tolerantie voor. Dat wisten de exporteurs van tevoren. Er werd door de Russen ook niet geheimzinnig gedaan over waarom de grens werd gesloten. Als de Europese exporteurs betrapt zouden zijn op het gebruik van beta agonisten dan zou dat gewoon in de krant staan. De grens naar Rusland is dicht omdat Europese politicie continu met hun hakken op Russische tenen staat te trappen!

 • boerderijdinther

  Politiek, prima dat u voor ongeveer elk artikel een betoog klaar hebt hoe triest het wel niet is gesteld met onze voedselveiligheid. Maar beseft u wel dat Nederland in de top meedraait als het om voedselveiligheid gaat? Ik daag u uit om 5 landen van de meer dan 200 landen op deze aardkloot aan te wijzen waar een beter eindproduct wordt geproduceerd en verkocht wordt als in Nederland. Het gaat hier uiteraard om het complete proces van productie tot eindverwerking.

 • politiek

  Beste Weverink en Studentboer.
  Het gebruik van 17 beta oestradiol is ook gevonden in Nederland en er zijn zwijgplichten indeze opgelegd. Dit mogelijk om exportgrenzen voor vlees open te houden en/of (on)gerustheid richting gezondheid consumenten onder controle te houden. Denk aan b.v. kanker , hart en vaatziektes , diabetes, enz tot en met misvormde kinderen toe.
  Telkenmale beginnen over en verwijzen naar die ander 195 of 199 landen vind ik bijzonder zwak. Om daarmee je eigen gedrag te verheerlijken is opmerkelijk. Veel beter kun je de afspraken in eigen land nakomen zoals deze afgesproken zijn , zowel Nationaal als Internationaal.

 • Mozes

  Ieder artikel hier op de site wordt door @politiek aangegrepen om een discussie uit te lokken over voedselveiligheid om daarmee zijn eigen wangedrag tijdens de MPA-affaire te ontkennen.

 • politiek

  Beste Mozes
  Nogmaals alleen voor jou. Want ik krijg de indruk dat u hormoongebruik(en) ook wil verdedigen in veehouderij Nederland. Je zult hopenlijk begrijpen dat het illigaal en criminele praktijken zijn. Per direkt werden monsters/uitslagen en karkassen vernietigd in verband met het bekend worden ervan. Zelfs de uitslagen van opdrachten op je eigen dieren mocht je niet ontvangen. En u verdedigd dat allemaal begrijp ik. Opmerkelijk !. Als je opdrachten om je dieren te laten onderzoeken op hormonen wangedrag noemt is er wel wat meer aan de hand. Dat is nadien ook allemaal uitgekomen en bekend geworden. Voor een enkeling is het moeilijk te erkennen . Ben bewust dat het om vele miljoenen euro,s winst gaat die men weer kon investeren in de bovenwereld. Dit naast dus die gevaren volksgezondheid. Steek je energie maar in die enkele personen die alles aanstuurden hierin en die je blijkbaar met rust laat. ( of heeft dat zijn reden )

 • boerderijdinther

  Politiek, Nederland is geen fort noch de hemel.

 • alco1

  Politiek. Ik heb nog nergens kunnen lezen dat @Mozes hormoon gebruik wil verdedigen. Wat ik wel lees is, dat jij steeds in je psychische cirkeltje uit het verleden blijft hangen.
  Lees eens een heel verhaal en probeer te begrijpen wat de ander duidelijk wil maken, voordat je weer met één woord aan de haal gaat in je eigen spinsel.

 • Mozes

  Politiek, jij weet heel goed waar het werkelijk om gaat. Jij was één van die tiental varkenshouders die hormoonbesmette glucosestroop rechtstreeks heeft ingekocht en in pure vorm aan de varkens heeft gevoerd. Toen ontdekt werd dat de glucosestroop besmet was met hormonen was jij de enigste die niet wilde meewerken aan een ruiming. Jij hebt als enigste zelfs geprobeerd de besmette varkens te verkopen in het buitenland. En nu grijp je ieder artikel hier op de site aan om je voor te doen als voorvechter van voedselveiligheid?

  De MPA-affaire is niet ontstaan door hormoonGEBRUIK maar door hormoonBESMETTING. Niemand wist dat de glucosestroop besmet was. Dat dit heeft kunnen ontstaan kwam doordat in die tijd (13 jaar geleden) de veiligheid van veevoergrondstoffen nog niet voldoende geborgd was. Men vertrouwde op de GMP-certificering. De MPA-affaire heeft duidelijk gemaakt dat dit volstrekt onvoldoende was. Naar aanleiding hiervan is Trust-Q en Safe-feed opgericht. Later samengevoegd als Trust-feed.

 • aarthamstra1

  Natuurlijk wist men het niet ,eh , hadden ze het wel geweten hadden ze natuurlijk maatregelen genomen,je kunt wel raden welke.
  Er is vast nog wel een filmpje van de opening van de brijvoederfabriek in de oude meelzakken hal van CHV veghel te vinden in het archief van ZLTO Bekijk die maar eens goed ,Vrienden zonder zonden.

 • W Geverink

  @Politiek. Volgens mij begrijp je het niet goed. De export naar Rusland is niet stilgelegd omdat de Amerikanen zelf ractopamine vonden. Net als alle importerende landen test Rusland ook zelf en vonden ze onmiddelijk Ractopamine in het Amerikaanse vlees. Iedereen test zelf om er voor te zorgen dat gemaakte afspraken worden nagekomen. Nog even voor de duidelijkheid. Voor mij was de toelating van Ractopamine in Canada een pikzwarte dag voor de veehouderij. Een overwinning van de chemie reuzen ten koste van onze exportmogelijkheden. Een grote varkensslachterij hier in de buurt heeft een tijdje terug aan al zijn levaranciers gemeld dat het gebruik van Ractopamine vanaf een bepaalde datum niet langer was toegestaan en de boeren houden zich daar aan.

 • Mozes

  Aarthamstra, als ze bij CHV Veghel konden weten dat de glucosestroop vervuilt was had @politiek dat toch ook kunnen weten. Hij was toch één van dat beperkte aantal varkenshouders die de glucosestroop rechtstreeks heeft ingekocht.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.