Varkenshouderij

Nieuws 4528 x bekeken 24 reacties

Wilde zwijnen in omgeving Venray

Roermond - Binnen de driehoek Vredepeel-Venray-Overloon worden met regelmaat sporen van wilde zwijnen gesignaleerd. Dat meldt de LLTB.

De organisatie adviseert veehouders en met name varkenshouders alert te zijn en de bedrijfshygiëne goed op peil te houden en zo mogelijk nog te verbeteren.

De nulstand voor wilde zwijnen buiten de aangewezen gebieden op de Veluwe en de Meinweg is volgens de LLTB met de huidige wet- en regelgeving nauwelijks haalbaar. De organisatie wil toch graag de ontwikkelingen van de wilde zwijnenpopulatie in beeld houden.

De ontwikkeling van de wilde zwijnenpopulatie speelt ook een rol in de besprekingen over het Diergezondheidsfonds.

Laatste reacties

 • Zippie

  Nu door de introductie van de nieuwe natuurwet de jacht nog meer aan banden zal worden gelegd, is uiteindelijk de LLTB ook wakker geschrokken!

 • V. Arkenshouder

  Hoe komen ze daar nu terecht???
  Nooit 1 gezien of iets van gehoord! Zouden
  ze uitgezet zijn?

 • drikhend

  Beste V .Arkenshouder Ze komen al tiental jaren in de Grote Peel en omgeving Leende Heeze voor . En ze zijn langzaam onze kant op gekomen .Er gaan geruchten dat ze in die gebieden uitgezet zijn . Wat er in de andere streken gebeurt of gedaan word weet ik niet . Maar ze zijn stil aan verspreid . En zitten al in Gemeenten Asten ,Deurne, Bakel-Gemert., Someren enz. en zo komen ze stil aan in heel de Peel voor . Denk dat waarschijnlijk in bijna heel Limburg wilde varkens voorkomen . En dat zuid oost Brabant binnen enkele jaren ook geheel als wilde varkens zone gezien kan worden .En dan zijn zieken niet alleen een gevaar denk ook aan verkeer . Er zullen mensen gewond raken en er zullen doden vallen . Wat gewoon niet te accepteren is. Naast de economische schade die er ook zal zijn door de ziekten die mogelijk overgebracht worden . De schade aan cultuur gewassen en tuinen van boeren en burgers . Het eventueel verdringen van andere dieren in de natuur door voedsel concurrentie . Laat de jagers maar los want nu geschoten is eind volgend jaar per zeug 10 tot misschien wel 40 of meer varkens minder .

 • PetervanKempen

  Ik voorspel dat uit kringen van de Dieren Bescherming, Wakker Dier , en de Fauna Bescherming wel weer het verhaal de wereld ingaat dat 'jagers de varkens uitzetten, resp vetmesten' Het noemen van deze drie clubs is eigenlijk teveel eer want hun leden zijn voor 80 procent dezelfde vegetarische betweters die al jaren de meest lawaai makende minderheid in Nederland vormen. Helaas, de kruik zal te water moeten gaan tot zij barst, net als in het noorden met de ongelimiteerde opvang van ganzen, moet men het in het zuiden blijkbaar eerst gaan voelen met de ongelimiteerde huisvesting van herten en wilde zwijnen. Tis niet anders....

 • J@gertje

  Peter, heb jij net als spotvogel ook een glazen bol om in te turen?
  Ik denk dat je gelijk krijgt.

 • w v gemert

  Een schoon voorbeeld dat de overheid zich niet aan de afspraken houdt, het moet eens andersom zijn dan vliegen de dwangsommen subsidie kortingen je om de oren. Provincies en Den Haag komen met diverse redenen waarom ze de afspraak niet nakomen, allemaal lulkoek, toezeggingen al meer dan 10 jaar niet nagekomen dat mogen wij dus ook . De overheid (politiek) geeft het goede voorbeeld en dat doet volgen.
  Hoezo de politiek betrouwbaar ???? 2015 beginnen met afspraken nakomen lijkt mij het beste voornemen voor 2015

 • agratax2

  Helaas het boerenbelang zal hier worden afgedaan als jammer maar vraat en ziekte zijn bedrijfsrisico's-. De enige hoop die je als boer kunt hebben is dat er zo snel mogelijk een aantal WD leden en Natuurvrienden door een aanrijding voor hun leven verminkt zijn of reger. Misschien dat dan de ogen open gaan, maar de kans is groter dat er dan met overheidsgeld hekken langs de wegen worden geplaatst en het aantal ecoducten wordt verveelvuldigd alweer met overheidsgeld en boerenland. En de landbouw wordt via deze route langzaam maar zeker omzeep geholpen. De schreeuwers denken dat Nederland als rijk land blijft bestaan zonder de economische motor van de landbouw omdat zij geloven dat hun geschreeuw meer geld in staatskas brengt, dan dat het kost.

 • somporn

  Zoals agratax al aangeeft moeten er eerst gewonden of doden vallen,als het Jan met de pet is gebeurt er niets,mocht het een bobo zijn of een BN-er dan is het land te klein en worden er kosten noch moeite gespaard omdat er dan
  door de Roverheid genoeg geld over de balk wordt gesmeten omdat het toch geld is van Jan met de pet (uitgeknepen tot zijn laatste cent door alle belastingmaatregelingen en niet zoals de rijken die het geld weg kunnen sluizen naar belastingparadijzen)
  De beste wensen die Den Haag voor 2015 kan afgeven is:Hoe kunnen we onze gewone burgers nog meer een oor aannaaien in 2015 en nog meer de broekriem kunnen aanhalen, die al lang voorbij het laatste gaatje was.

 • famtillemans1

  Een wildzwijn loopt 30 km in een nacht. Ze zitten binnen 10 jaar in heel Nederland

 • ohzo

  Ik ben een week geleden door Polen gereden. Nog nooit zoveel aangereden wilde zwijnen gezien. Beloofd nog wat.

 • agratax2

  Kom naar de Veluwe en je ziet alleen omgewroete wegbermen. Bermen die niet meer te gebruiken als uitwijk mogelijkheid voor auto of fiets. Dit alles in het kader van de verkeersveiligheid. Het wordt tijd dat het everzwijn zich te goed gaat doen aan het Maliveld en in de Hofvijver gaat baden om daarna nog even de vuilcontainer op het Binnenhof napluist en Varkenspest in de Schilderswijk rond strooit. Dan is Nederland in grote paniek en alle BN ers in zak en as omdat hun Leefgebied wordt bedreigt.

 • Realist

  Pas op het moment dat Rutte of W-A er mee in botsing komen, en een aantal weken in het ziekenhuis moeten verblijven zal er iets aan gedaan worden

 • PetervanKempen

  @agratax: 'BN ers in paniek als hun leefgebied wordt bedreigd'!
  Dat is een hele goede definitie wanneer de overheid pas gaat of laat ingrijpen.

 • W Geverink

  Ik heb ook op de veluwe bijna een wild zwijn onder de auto gehad. In Nederland rem je en hoop je dat je het beest niet raakt of dat de schade meevalt. Met uitwijken kun je in de sloot terecht komen en verzuipen of in de berm op een dikke boom knetteren.

 • henk11

  Wild beheren is een taak voor de wildbeheerders/jagers in overleg met boeren, die weten uit ervaring hoe het gaat
  Emotioneel bla bla van enkele schreeuwers op tv of in de krant getuigt alleen maar van onkunde
  Dezen kennen misschien het gezegde nog niet van die holle vaten
  Voor iedereen trouwens DE BESTE WENSEN voor 2015

 • Zippie

  Klopt maar de jagers hebben jarenlang te weinig medewerking mogen krijgen van de boereninstanties (LTO). Want jagers willen toch alleen maar schieten!! Nu het vijf voor twaalf is, en de jacht in de nieuwe natuurwet aan banden wordt gelegd komt men pas over tot daadwerkelijke actie.

 • PetervanKempen

  @zippie; Klopt wat je zegt. Er zijn jaren geweest dat jagers door sommige boeren werden gezien als hobbyisten waar je geld aan kon overhouden door de jacht duur aan hen te verpachten. Helaas waren er genoeg rangerover achtige stedelingen die genoeg geld hadden om bij die boeren de jacht te 'kopen', voor de neus van de lokale jager weg. Nu is het allemaal even anders aan het worden: Lokale fauna beheerders zijn nodig die goed met boerenbelangen overweg kunnen. Wij hebben elkaar nodig voor schade bestrijding en beheer, opbrengst voor de boer minder schade en voor de jager wild braad en 'het genot van de jacht'. Tegenstanders noemen dat plezierjacht, ik noem het vakmanschap en bevestiging van de band tussen gebruikers van natuur: boer en jager zijn uit hetzelfde hout gesneden. Daarom hebben de stedelingen zo de schurft aan deze bevolkingsgroepen, ze zijn jaren geleden al het verband tussen natuur en voedsel kwijtgeraakt en geloven in pijprokende kabouters die in paddestoelen wonen. Het zij zo. We zullen het Fauna beheer en ook controleren van wilde zwijnen bestanden lokaal moeten uitvoeren, uit de stad hoef je geen hulp te verwachten.

 • wienbemelmans

  Ze moeten de jagers hun gang laten gaan ,dat zijn de beste wildbeheersers.zijn er te weinig hazen dan laten ze ze lopen dan hebben ze er later nog wat aan die betweters moeten maar eens mee gaan op de wilde zwijnen moeten ze veel geduld hebben en goede warme kleding voor op de hoogzit,maar daar snappen die sukkels toch niks van.

 • PetervanKempen

  @Wienbemelmans; inderdaad, dat snappen overheden, stedelingen en dieren knuffelpartijen niet. Een boer die boer blijft terwijl ie door alle opgelegde losten en lasten nog maar 2-3% opbrengst uit zijn eigen vermogen haalt? Een bedrijf in de randstad houdt er subiet mee op als dat rendement beneden 8% daalt! Hoppa: alle kantoorwerkertjes en ambtenaartjes in de WW. Een jager, die urenlang op een hoogzit bivakkeert, nachten lang voordat ie een schot kan afgeven op een zwijn, dat noemen we daarom passie want Zowel als Boeren, is Jagen niet een in stads te vertalen initiatief. Laten we ook in 2015 gewoon blijven wie we zijn.

 • josenbrigitte

  niet lullen. opruimen die zwijnen.

 • JoepB

  We zijn er vandaag tijdens de vossendrijfjacht hier in middenlimburg weer ruim 10 tegengekomen. Maar we mochten ze niet schieten.... Want we waren bezig met een drijfjacht (de meest succesvolle bejagingsmethode in Duitsland). De aantallen varkens zijn dit jaar ontzettend toegenomen. En er worden er ook echt veel meer geschoten. Echter niet genoeg om de stand beheersbaar te houden. Het is nu vaak nachtwerk. Ik zeg de wet wijzigen, en maak drijfjachten legaal. Zo kun je, mits goed georganiseerd echt hoeveelheden schieten zodat de stand beheersbaar blijft, want wen er maar aan dat wilde zwijnen blijven. Alle zwijnen 'uitroeien' is een utopie.

 • ed12345

  Joep ik ben het met je eens dat total uitroeien van zwijnen niet mee zal vallen ,ze zijn gewoon heel intelligent in tegenstelling tot een ree b.v.
  Peter van kempen ik ben het met je eens die stadsen schieten kunnen ze wel leren maar echt jagen nooit dat is net als met ons boeren die fijne dingetjes aanvoelen is ons als als kind bijgebracht precise hetzelfde met jagen

 • varkenshouder1

  Kapot schieten die zwijnen. Niet ouwehoeren overheid.

 • Jan van het Zand

  Wie wil er nu geen wild zwijn op de menukaart in een toprestaurant?
  Helemaal biologisch van snuit tot staart. Schieten die hap.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.