VarkensNieuws

Succesvol beren houden vraagt om optimale omstandigheden

Wageningen – Het succesvol houden van beren, zonder ongewenst gedrag en huidbeschadigingen, is mogelijk.

Dit zei Carola van der Peet-Schwering van Wageningen UR tijdens een webinar georganiseerd door VarkensNet. Tijdens de presentatie konden deelnemers vragen stellen via een chatbox.

Van der Peet-Schwering bezocht voor haar onderzoek zeventig bedrijven: “Er zijn bedrijven waar ongewenst gedrag niet of nauwelijks voorkomt en waar geen huidbeschadigingen zijn waargenomen.” Op deze bedrijven waren de omstandigheden voor voeding, huisvesting, klimaat en gezondheid optimaal. Dit betekent volgens de onderzoeker dat het voerniveau hoog is, luxer voer wordt verstrekt, er voldoende eetplaatsen zijn en dat het klimaat optimaal is. Daarbij is een goede hygiëne van de voer- en watervoorziening van belang. Bedrijven die zieke dieren uitselecteren en vaccineren tijdens opfok signaleren ook minder ongewenst gedrag bij de beren. Ook ras kan van invloed zijn: “Op bedrijven met weinig ongewenst gedrag wordt vaker een LW-eindbeer gebruikt en minder vaak een Pietrain.”

Naast het gedrag van de beren bestudeerde Van der Peet-Schwering berengeur in relatie tot huisvesting. Hieruit bleek dat op bedrijven met kleine groepen van minder dan twaalf vleesvarkens de kans op berengeur kleiner is. Dit is ook het geval wanneer een spleetbreedte van meer dan 18 millimeter wordt aangehouden en de kwaliteit van de dichte vloer goed is.

Beheer
WP Admin