VarkensNieuws

Problemen Varken van Morgen verrassen Wakker Dier

Amsterdam – Wakker Dier is verbaasd en verrast over de problemen met het Varken van Morgen die maandag naar buiten zijn gekomen. Dat zegt campagneleider van Wakker Dier Sjoerd van de Wouw.

“Wij hadden de indruk dat de neuzen in de supermarktwereld redelijk dezelfde kant op stonden. We hebben ons het afgelopen jaar rustig gehouden in afwachting van de realisatie van het Varken van Morgen, hoewel wij de doelen niet al te ambitieus vinden.” Van de Wouw laat er geen misverstand over bestaan wat er zal gebeuren als het programma mislukt. “Supermarkten kunnen hun borst natmaken”,  twitterde de organisatie naar aanleiding van dit nieuws. “Inderdaad, dit laten we niet zo maar gebeuren”, aldus Van de Wouw.

De Dierenbescherming kan als gevolg van vakanties nog niet inhoudelijk in gaan op de ontwikkelingen. “Maar dit zal begin volgend jaar zeker verder ter sprake worden gebracht bij de partners van het convenant”, aldus een woordvoerder. Ook Stichting Natuur en Milieu, die ook het convenant Varken van Morgen heeft ondertekend, kan niet reageren als gevolg van vakantie.

Volgens een zegsman uit de vleeswereld die liever niet met naam wil worden genoemd, hebben veel supermarktbedrijven zich verkeken op de effecten van de afspraken. Doordat ze nu door de afspraken zijn gebonden aan vaste toeleveranciers moeten ze anders met het product vlees omgaan. Stunten en actievoeren met vlees is minder mogelijk. “Vlees wordt minder een bulkproduct.”

Stan Quinten van vleesbedrijf Meatfriends wijst erop dat verschillende partijen wel degelijk bezig zijn met invulling van het Varken van Morgen. Dat gebeurt via de stap naar één ster van het Beter Leven-kenmerk. Van daaruit is het een kleine stap naar het Varken van Morgen. Andere partijen stellen zich veel meer volgend op. Dat geldt onder meer voor een aantal supermarktketens die aangesloten zijn bij inkooporganisatie Super Unie. “De concepten blijven echt wel. We moeten een keer toe naar echte samenwerking en zo een nieuwe markt creëren”, aldus Quinten.

Beheer
WP Admin