Varkenshouderij

Nieuws 2047 x bekeken

Geruchten over hoog pathogene PED variant in Oekraïne

Lelystad - Het Centraal Veterinair Instituut Lelystad heeft vraagtekens bij een Amerikaans rapport dat meldt dat de gevreesde hoogpathogene variant van het PED-virus al langere tijd in Oekraïne zou rondwaren.

Viroloog en onderzoeker Wim van der Poel van het Instituut kan ook niet bevestigen of er echt iets aan de hand is in Oekraïne op dit terrein. "Het is jammer dat ze geen typering geven van het virus." De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer wijst varkenshouders er op alert te zijn en de bedrijfshygiëne goed in acht te nemen.

Volgens het rapport, afkomstig van de landbouwvertegenwoordiging van de Amerikaanse ambassade in Kiev hebben enkele zeer grote industriële varkensbedrijven al sinds begin van dit jaar te kampen met het virus. Het zou op die bedrijven nagenoeg de zelfde gevolgen hebben veroorzaakt als in Amerika. Volgens de Amerikanen onderschat de Oekraïense overheid het gevaar van deze ziekte. De veterinaire dienst van het land ontkent tot nu toe het vóórkomen van de ziekte in het land. PED is dan ook geen officiële meldingsplichtige ziekte die bij de OIE gemeld zou moeten worden. Het rapport citeert een dokter Carr die grote gevolgen voorziet voor Europa als er niet adequaat wordt ingegrepen.

Van der Poel wijst er op dat er in ieder geval een milde variant circuleert van PED in Europa. Er zijn meldingen uit Duitsland, Nederland en recent ook uit Frankrijk. Het CVI is druk bezig met de optimalisering van de diagnostiek voor PED om op alles voorbereid te zijn. Hierin werkt de organisatie ook nauw samen met de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Verder meldt van der Poel dat het CVI de laatste tijd vaker verzoeken krijgt om bij export van dieren te testen op het virus. "Landen zijn toch zeer bevreesd om via importen het virus binnen te krijgen en willen garanties dat er geen besmettingen zijn.

Lees bericht van USDA

 

 

 

 

 

 

 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.