VarkensNieuws

‘Vasthouden aan verklaring van Dalfsen’

Roggel – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) moet vasthouden aan de verklaring van Dalfsen. Dat zegt LTO- en POV-bestuurder Mark Tijssen in antwoord op de aangenomen motie van Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Daarin wordt gevraagd een datum te stellen waarop het couperen van biggenstaarten wordt verboden. Volgens Tijssen wordt met man en macht gewerkt om invulling te geven aan de verklaring van Dalfsen, waarin staat dat de Nederlandse varkenshouders op termijn willen stoppen met couperen.

Volgens Tijssen is het vinden van een oplossing voor het probleem niet eenvoudig en is er daarom tijd nodig om op termijn verantwoord te kunnen stoppen. “Als we nu een piketpaal slaan met een datum kan dat de zorgvuldigheid schaden met alle vervelende gevolgen van dien. We zitten midden in een zoektocht en dat proces moet doorgang vinden. Daar is met partijen als de dierenbescherming, dierenartsen en andere partijen uit de keten overeenstemming over bereikt.”

Dijksma zelf heeft ook al aangegeven geen voorstander te zijn van de motie. Volgens haar is de totstandkoming van de verklaring een broos proces geweest en voor de sector zelf een enorme stap. “Als je het proces nu met een einddatum vastpint, zul je zien dat een deel van de mensen zich juist weer zal afwenden van de gemaakte afspraken. Dat effect speelt wel een rol. Ik weet niet of je dat wel moet willen. Ik wil dat in ieder geval niet.” De komende tijd zal blijken hoe Dijksma omgaat met de motie die dinsdag in de Kamer is aangenomen.

Beheer
WP Admin