Varkenshouderij

Nieuws 1804 x bekeken 7 reacties

'Vasthouden aan verklaring van Dalfsen'

Roggel - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) moet vasthouden aan de verklaring van Dalfsen. Dat zegt LTO- en POV-bestuurder Mark Tijssen in antwoord op de aangenomen motie van Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Daarin wordt gevraagd een datum te stellen waarop het couperen van biggenstaarten wordt verboden. Volgens Tijssen wordt met man en macht gewerkt om invulling te geven aan de verklaring van Dalfsen, waarin staat dat de Nederlandse varkenshouders op termijn willen stoppen met couperen.

Volgens Tijssen is het vinden van een oplossing voor het probleem niet eenvoudig en is er daarom tijd nodig om op termijn verantwoord te kunnen stoppen. "Als we nu een piketpaal slaan met een datum kan dat de zorgvuldigheid schaden met alle vervelende gevolgen van dien. We zitten midden in een zoektocht en dat proces moet doorgang vinden. Daar is met partijen als de dierenbescherming, dierenartsen en andere partijen uit de keten overeenstemming over bereikt."

Dijksma zelf heeft ook al aangegeven geen voorstander te zijn van de motie. Volgens haar is de totstandkoming van de verklaring een broos proces geweest en voor de sector zelf een enorme stap. "Als je het proces nu met een einddatum vastpint, zul je zien dat een deel van de mensen zich juist weer zal afwenden van de gemaakte afspraken. Dat effect speelt wel een rol. Ik weet niet of je dat wel moet willen. Ik wil dat in ieder geval niet." De komende tijd zal blijken hoe Dijksma omgaat met de motie die dinsdag in de Kamer is aangenomen.

Laatste reacties

 • hans veghel

  nog meer ellende in de stal net als met beren mesten

 • joannes

  Die Marianne Thieme speelt gewoon haar spel! Ze maakt opmerkingen over iets waarvoor en over ze de publieke opinie op haar hand krijgt en vervolgens gaan de Sector en Betrokken Minister zich commiteren aan de verandering in de tijd. En dat terwijl iedereen weet dat wanneer je varkens bij elkaar zet ze zich positief maar óók negatief sociaal gedragen. Zij wil alleen het positieve gedrag en dat willen de boeren ook. De oplossing daarvoor is, ze beschermen voor die negatieve sociale gewoonten zoals aan elkaar kluiven. Het vervelende is dat wanneer ze bloed ruiken, die leuke varkentjes niet meer te stoppen zijn. Ze blijven kluiven. Marianne weet dat natuurlijk óók, maar heeft daar geen boodschap aan. Ze wil uiteindelijk helemaal geen varkens in een hok en werkt dan ook gestaag aan het onmogelijk maken van het houden van varkens in een hok. Dat is haar agenda waar ze de wet langzaam voor geschreven krijgt! Door simple vragen te stellen die Boeren niet willen of kunnen beantwoorden of uitleggen. Haar belang is de intensieve agrarische axtiviteit over de grenzen bannen. En wanneer het zo doorgaat, lukt dat ook!

 • John*

  in plaats van een einddatum kan er beter gestart worden met een % en elk jaar een beetje meer..

 • John*

  dat is met alle veranderingen,, iedereen doet zoetjes aan ervaring op

 • boertje brabant

  joannes je hebt het helemaal bij het rechte eind.

 • anton1937

  Niet couperen betekent dierenleed dat voorkomen had kunnen worden. Bij Thieme gaat het er om de veehouderij(boeren) in een kwaad daglicht te stellen,niet om het welzijn van dieren re verbeteren. Al degene die haar onzinnige verhalen geloven worden op een slimme(vieze) manier voor de gek gehouden.

 • glaasje

  Joannes en anton, jullie hebben helemaal gelijk, heel de regering weet niet waar ze over praten, gewoon blijven couperen en wij hebben blije biggetjes en varkens. En daar gaat het om!!!!!!
  Maar wij hebben de laatste jaren pech met mensen in de tweede kamer die niets van het boeren leven afweten., Ze zijn daar totaal het spoor bijster, met al hun wetjes en regeltjes.
  Het moet een groot natuur gebied worden en armoe voor boeren en burgers. Geen eten en werk.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.