Varkenshouderij

Nieuws 4031 x bekeken 27 reacties

'Varkenshouders maken er een microbieel zooitje van'

Wageningen - Varkenshouders hebben geen besef van hygiëne en maken er een microbieel zooitje van.

Dit stelde Leo van Leengoed, hoofddocent diergeneeskunde Universiteit Utrecht, maandagavond tijdens een symposium van studievereniging de Veetelers van Wageningen University.

Volgens Leengoed is de hygiëne op varkensbedrijven verre van goed en wordt er maar wat aangerommeld: "Op veel bedrijven staan ontsmettingsbakken voor laarzen, maar we raken de dieren niet met onze voeten aan, maar met onze handen. En hoe vaak worden deze gewassen en ontsmet? Als je ziet hoe vies deurkrukken van varkensstallen zijn, gebeurt dit niet vaak."

Volgens Leengoed  zouden bedrijven moeten worden opgedeeld in kleinere bedrijven. Dit omdat bij grote bedrijven veel te veel onderlinge contacten zijn, waarvan het niet mogelijk is dit onder controle te houden. "Je hebt altijd te maken met jonge dieren die bezig zijn immuniteit op te bouwen. Wanneer deze jonge dieren na het spenen worden gemengd gaat het mis. Beter is op te delen in kleinere bedrijven en te sorteren van jong tot oud. Infecties doven eerder uit bij kleinere bedrijven."

Daarnaast hebben kleinere bedrijven volgens Leengoed meer overlevingskans. "Kijk naar de vogelgriep. Een bedrijf met 100.000 kippen dat geen vervolgschade vergoed krijgt, overleeft het waarschijnlijk niet. Een bedrijf van 20.000 kippen wel." De onderzoeker stelt dat varkenshouders af moeten van het feit dat kostenreductie de driijfveer is. Volgens hem is de kans op faillissement dan groot. Leengoed: "De huidige productie is gericht op efficiëntie, dit moet richting een evenwichtige productie."

Laatste reacties

 • varkenshaasje

  hoe noemen ze dit schijten in je voerbak lijkt mij microbieel ook niet zo gezond

 • aarthamstra1

  Sesamstraat ontgroeid???? Van 10 liter water word je natter da van 1 liter
  enz enz aldus onze Leo 'met het verstand van de ...... van een varken.
  Kun je vast wel op promoveren.

 • Burnetti

  Oei, die uitspraken komen op een slecht moment!
  Niet de eerste de beste die dit zegt....

 • ohzo

  Hoezo overleeft een bedrijf met 20.000 kippen het wel als er geen ruimingsvergoeding komt?
  En hoezo is werken met smerige handen beter op een klein bedrijf beter dan op een groot bedrijf? Niet de eerste keer dat we een non-sense verhaal zien van WUR..

 • w v gemert

  Dit is het niveau van Wageningen anno 2014, bedankt. Wat mij betreft gaat de geldkraan nu helemaal dicht en de varkenssector gaat op zoek naar andere onderzoekers. Of is Leo Leengoed Stapel 2 !!!!!!!

 • Burnetti

  @ohzo: de WUR is de landbouw hogeschool.
  Deze man is professor aan de veterinaire afdeling van de Universiteit Utrecht. Hier zit de opleiding van de dierenarts die op jouw bedrijf komt.

 • ohzo

  Niet waarschijnlijk dat ie op mijn bedrijf komt. Ik ben een paar keer op een 'pfizer' avondje geweest. Hoe men daar denkt over veehouders en nutritionisten, word je niet echt vrolijk van. Maar dat is een andere discussie. Dat gruwelijk belerende toontje van veel WUR en omhoog gevallen dierenartsen stoort me al een poos.

 • agratax2

  ohzo. Niemand zegt dat je met vuile handen moet werken op een kleinbedrijf. Ik weet een ding zeker in de Championteelt gaat men alleen van jonge teelt cellen naar de oudere cellen, dit om insleep van ziektekiemen te voorkomen. Wat doen boeren die rennen van oude dieren naar jonge dieren en omgekeerd of ze huisvesten jong en oud in dezelfde omgeving zonder fatsoenlijke hygiene sluis. We kunnen deze -wetenschapper- afbranden, maar we kunnen ook zeggen er zit een kern van waarheid in zijn verhaal. Laten we het goede er uit halen en de rest voor goede koek aannemen.

 • ohzo

  Er wordt wel degelijk gesuggereerd dat op grote bedrijven van alles mis en dus beter opgesplitst kunnen worden.
  Goede management praktijken en verbetering hiervan, is altijd een goede zaak. Niet uitsluitendven gelimiteerd aan grote bedrijven.

 • John*

  een gezonde bacteriecultuur op je bedrijf houden is niets mis mee. of je dit nu doet met probiotica of gewoon door gericht te verspreiden van bestaande kiemen in de stal maakt niet zoveel.

  Feit is wel dat als je alles kapot maakt en je dieren nergens mee in aanraking laat komen de schade vee groter is.

 • joannes

  En weer moet de discussie groot of klein gevoerd worden? Wanneer Hygiëne professioneel moet worden toegepast lijkt me dit beter beheersbaar op een groot bedrijf dan klein, waar alle taken kortcyclisch zijn, en vaak door één en dezelfde persoon worden uitgevoerd! Daarmee zal een klein bedrijf grotere kans maken op problemen, dan een grote waarmee feitelijke schade zich weer uitmiddeld. Dit is natuurlijk óók weer een theorie die het onderzoeken waard is! Zoals zovele, maar daar zijn universiteiten voor! Al weet ik wel waar ik voor kies!

 • brabantsduitserke

  wanne kletskoek

 • info389

  Misschien wel verstandig om eens het werkelijke verhaal weer te geven wat er is verteld. Hoog klepel en klok gehalte................

 • LUCTOR

  In principe heeft deze HR van Leengoed gelijk wil het niet dat hij achter de feiten aanloopt.
  Simpel voorbeeld een kind dat zeer steriel wordt opgevoed heeft bij het minste of geringste een aan doening de dokter zal dan ook adviseren om het kind in de zandbak te laten spelen en als de mogelijkheid er is om een huisdier aan te schaffen. Een big die met allerlei bacteriën in aanraking komt zal daarom ook meer afweer opbouwen dus deurklinken ontsmetten etc heeft het zelfde effect als het steriele kind.

 • KGB

  Leo heeft de vogelgriep en door de hoge koorts is hij aan het ijlen.....

 • RIOGRANDE

  alweer is er een nieuwe profeet opgestaan Hoeveel volgen er nog ?!!!!

 • W Geverink

  Werken we niet schoon genoeg of is het probleem dat we te schoon proberen te werken. Op mijn gehuurde bedrijf bijvoorbeeld kwam de lucht voor de kraamstal en de gespeende biggen uit de voormeststal en dragende zeugen stal. Het medicijngebruik hoorde bij de laagste van de praktijk en de technische resultaten waren hartstikke goed. Op dit bedrijf werden de varkens 24/7 gebombardeerd met alle aanwezige ziekteverwekkers door de lucht rond te pompen. Mijn dierenarts (opleiding in Saskatoon Canada) zei: niet alleen kom je er mee weg, het loopt als een trein. Niks aan veranderen.

 • joannes

  Met het verhaal van W Greverink als bevestiging, denk ik dat het vaak om competities tussen kolonies van bacteriën en virussen gaat waarbij een ideale dominate cultuur de gevaarlijke gevaarlijke wel of niet verdringt of buiten de deur houdt! Als yoghurt culturen zouden ze te enten moeten zijn! Goed voor de dieren, het rendement en de algemene gezondheid! Bij mensen zijn ze tegenwoordig ook gezonde darmfloras aan het enten met ¨poep¨ om darmfloras te stabiliseren. http://en.wikipedia.org/wiki/Fecal_bacteriotherapy
  http://www.darmgezondheid.nl/consumenten/darmgezondheid/darmflora/

 • W Geverink

  Idd Joannes als je de dieren 24/7 in contact houdt met alles wat in je stal rondhangt aan ziekteverwekkers wordt de ziektedruk vanzelf laag en stabiel omdat er voor de ziekteverwekkers nooit een keer iets nieuws te infecteren is. Ik moet er wel bij vertellen dat ik hier praat over een gesloten bedrijf met al een hoge gezondheidsstatus.

 • alco1

  Eén zwaluw maakt nog geen zomer.
  Ik zie ook verschil in droge omgevings- gronden en vochtige regio's

 • Varkensarts

  W. Geverink, ik ben blij dat je de nuancering toevoegt dat jouw ervaringen gebaseerd zijn op een gesloten bedrijf met een hoge gezondheidsstatus.
  Een dergelijk bedrijf heeft dan vaak ook al veel minder ziekmakende bacteriën. Waar Leo van Leengoed op doelt, is op de bedrijven die veel last hebben van ziekmakende bacteriën (denk aan APP, mycoplasma, etc.)
  Op dergelijke bedrijven is een goed contact structuur en betere hygiëne zeker zinvol ! En bedenk dat oudere dieren weerbaarder zijn dan je jonge pas gespeende biggen.


 • Jan Veltkamp

  We moeten naar kleine bedrijven. Hoe wil iemand de kost verdienen op een bedrijfje met opfok van 500 biggen? Als je bedrijven in onderdelen gaat splitsen worden ze alleen maar nog groter. alleen biggen opfok en AIAO kan makkelijk 5000biggen aan Van verschillende bedrijven samenvoegen mag ook niet en als je in 1 keer 5000biggen wilt opleggen betekend dit 5000biggen spen is 400 zeugen spenen. Zelfs op een 5 weken systeem zit je dan al op bedrijf van 2000zeugen. Zoals gewoonlijk weer veel stof en weinig toegevoegde waard van Leengoed.

 • LUCTOR

  Als mester had ik ze liever uit een omgeving waar de big met allerlei bacteriën in aanraking was geweest zodat de gevoelige biggen al uitgevallen waren voordat ik ze in het mest hok kreeg een sterke big werkt natuurlijk wel in het nadeel van een varkensarts.

 • W Geverink

  Beste Varkensarts. Gezien de opmerkingen en de praktische/financiele haalbaarheid van zijn 'oplossingen' denk ik niet dat het schadelijk is om verder te kijken dan vaccineren, medicineren en het afzonderen van kleine groepen in een door ontsmetting steriel milieu.

 • yep

  en hoe vaak raken we varkens met onze handen aan???? in de vleesvarkenshouderij helemaal niet volgens mij.

  wat voor een wetenschap zit er achter zijn stelling dat een groter bedrijf zonder vervolgschaderegeling niet overleeft en een kleinere wel, wat een nonsens... Een kleinere van 20.000 dieren overleeft het toch al niet, de meesten van deze omvang zijn dan ook al weg.

  Kan deze man met pensioen......

  Zijn kolom's zijn ook al altijd dezelfde toon. Ik kan er tenminste helemaal niets mee, helaas.

 • Peterrrs

  Ohzo en Van Gemert,
  Als je had gelezen had je gezien dat Van Leengoed niets met de WUR te maken heeft. Hij heeft gestudeerd in Utrecht en daar altijd gewerkt.
  Is een autoriteit op het gebied van ziekten, maar helaas meent hij uitspraken te moeten doen over onderwerpen waar hij niets van weet zoals de financiele weerbaarheid van grote en kleine bedrijven. Daar kun je hem (moet je hem?) gerust op aanspreken, maar betrek je persoonlijke grieven naar de WUR en niet bij.

 • trust

  Biggen worden afgemest boven hun eigen amoniakdampen vanuit de mestput.
  weg longfunctie, weg bloedwaardes, weg natuurlijke afweer, weg gezondheid....

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.