Varkenshouderij

Nieuws 1038 x bekeken

Schadeclaim varkenshouders door furazolidon

Groningen – Vijftien varkenshouders van wie de bedrijven op slot moesten door de furazolidon-affaire hebben samen een schadeclaim van €60.000 tot €70.000 ingediend bij Coops Mengvoeders, zo meldt Nieuwe Oogst.

Per bedrijf zou de schade uiteen lopen van €1.000 tot €10.000.

Advocaat Paul Mazél, die de varkenshouders namens LTO en de NVV vertegenwoordigt, vindt dat dit het moment is voor de verzekeraar om de schade snel af te handelen. "Het is niet de megaschade die aanvankelijk verwacht werd," stelt hij. De schade is vastgesteld door DLV Intensief, die hiervoor alle betrokken bedrijven heeft bezocht. De betrokken bedrijven hadden vooral schade door de extra, goedkopere, kilo's die zij afleverden, en door het extra voer wat moest worden aangekocht.

In totaal werden circa honderd bedrijven getroffen door de affaire, waarbij het verboden antibioticum furazolidon werd aangetroffen in mengvoer. Of er buiten deze claim nog andere schadeclaims zijn ingediend is niet bekend. Mazél verwacht echter niet dat dit tot een heel veel grote schadebedrag zou kunnen leiden. "Een deel van de varkenshouders heeft helemaal geen noemenswaardige schade opgelopen door de affaire," aldus Mazél. "Het zou mij verbazen als er nog veel claims volgen."

Of registreer je om te kunnen reageren.