VarkensNieuws

Milde variant PED op varkensbedrijf

Deventer – In de afgelopen dagen is op een vleesvarkensbedrijf in Nederland een – zeer waarschijnlijk – milde variant van het PED-virus vastgesteld.

Dit meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Op het bedrijf waren wel problemen met diarree maar de varkens herstelden spontaan.

Op dit moment vindt een nadere typering van het virus plaats om definitief te bepalen om welke variant het gaat. Deze specifieke typering neemt naar verwachting anderhalve week in beslag.

Volgens de GD lijkt de situatie sterk op de situatie die enkele maanden geleden in Duitsland is waargenomen: enkele vleesvarkensbedrijven zonder verhoogde uitval, maar met typische diarreeverschijnselen. Op deze Duitse bedrijven bleek het te gaan om een milde variant van PED en niet het zeer virulente type dat momenteel voor problemen zorgt in de VS.  De exacte oorsprong van het virus en de plaats van herkomst is niet bekend. Vooralsnog is bekend dat de dieren op het zeugenbedrijf dat de biggen aan het betreffende vleesvarkensbedrijf levert, geen verschijnselen vertonen die op de aanwezigheid van het virus duiden. Omdat het om een zogenaamde bedrijfsgebonden aandoening gaat, is er geen meldingsplicht. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.

Beheer
WP Admin