VarkensNieuws

Meer welzijn in Deense zeugenstal

Herning – Zeugen mogen in Denemarken vanaf 1 januari volgend jaar maximaal drie dagen opgesloten zitten in boxen, zodra ze uit het kraamhok komen. Daarna is groepshuisvesting de norm. De maatregelen geldt voor bedrijven die nieuw gaan bouwen.

Voor bestaande stallen wordt dit over twintig jaar verplicht, in 2035. Dat vertelde Asger Kjaer Nielsen van het Danish Pig Research Centre tijdens het international pig seminar, voorafgaand aan veehouderijbeurs Agromek.

Naast wetgeving wil de sector zelf ook werk maken van dierenwelzijn. Het streven van de Deense varkenssector is dat in 2020 10 procent van de kraamzeugen in hokken wordt gehouden met vrijloop. De intentie is tevens dat vanaf 2021 vrijloop van kraamzeugen de norm is bij nieuwbouw.

Met dit voornemen gaan de Denen verder dan wetgeving in de EU. Ze worden daartoe aangezet door de nieuwe minister van landbouw, Dan Jorgensen die sinds dit jaar het ministerie leidt. Hij wil dat dierenwelzijn en ontwikkeling van de sector hand in hand gaan.

Om meer dierenwelzijn te stimuleren, stelt hij dit en volgend jaar €6,7 miljoen subsidie beschikbaar voor varkenshouders die willen investeren in kraamhokken waarin de zeug los loopt. Jorgensen hoopt met de subsidie te bereiken dat 16.000 kraamhokken bij komen voor zeugen die los lopen. Dat komt overeen met 6 procent van alle lacterende zeugen in Denemarken. Nu loopt een procent van de kraamzeugen los.

Subsidie is welkom, liet Nielsen weten. Er zijn nog een aantal horden te nemen om vrijloop in het kraamhok te laten slagen. De sterfte van biggen door doodliggen is hoger. De arbeidsbehoefte neemt toe in kraamhokken met vrijloop voor de zeug. En door het grote vloeroppervlak is de investering per zeug hoger dan met traditionele kraamhokken.

Beheer
WP Admin