Varkenshouderij

Nieuws 1804 x bekeken 3 reacties

Meer welzijn in Deense zeugenstal

Herning - Zeugen mogen in Denemarken vanaf 1 januari volgend jaar maximaal drie dagen opgesloten zitten in boxen, zodra ze uit het kraamhok komen. Daarna is groepshuisvesting de norm. De maatregelen geldt voor bedrijven die nieuw gaan bouwen.

Voor bestaande stallen wordt dit over twintig jaar verplicht, in 2035. Dat vertelde Asger Kjaer Nielsen van het Danish Pig Research Centre tijdens het international pig seminar, voorafgaand aan veehouderijbeurs Agromek.

Naast wetgeving wil de sector zelf ook werk maken van dierenwelzijn. Het streven van de Deense varkenssector is dat in 2020 10 procent van de kraamzeugen in hokken wordt gehouden met vrijloop. De intentie is tevens dat vanaf 2021 vrijloop van kraamzeugen de norm is bij nieuwbouw.

Met dit voornemen gaan de Denen verder dan wetgeving in de EU. Ze worden daartoe aangezet door de nieuwe minister van landbouw, Dan Jorgensen die sinds dit jaar het ministerie leidt. Hij wil dat dierenwelzijn en ontwikkeling van de sector hand in hand gaan.

Om meer dierenwelzijn te stimuleren, stelt hij dit en volgend jaar €6,7 miljoen subsidie beschikbaar voor varkenshouders die willen investeren in kraamhokken waarin de zeug los loopt. Jorgensen hoopt met de subsidie te bereiken dat 16.000 kraamhokken bij komen voor zeugen die los lopen. Dat komt overeen met 6 procent van alle lacterende zeugen in Denemarken. Nu loopt een procent van de kraamzeugen los.

Subsidie is welkom, liet Nielsen weten. Er zijn nog een aantal horden te nemen om vrijloop in het kraamhok te laten slagen. De sterfte van biggen door doodliggen is hoger. De arbeidsbehoefte neemt toe in kraamhokken met vrijloop voor de zeug. En door het grote vloeroppervlak is de investering per zeug hoger dan met traditionele kraamhokken.

Laatste reacties

  • Jan Veltkamp

    Dat wordt gezellig als er een groep zeugen op het moment dat ze berig worden in een groep komen. Kunt beter direkt ook noodslachterij aan huis beginnen. Ik denk dat hier een foutje in het artikel staat.

  • J. Hogenkamp

    Dat lijkt me ook niet wat Jan, laat ze tijdens de bronstperiode maar mooi vast staan. Ik heb van Deense collega varkenshouders begrepen dat ze toe willen/gaan naar een maximum van 20% fixatie, zeg maar ruim 4 weken op een cyclus. Je zet ze dan een week vast in de dekstal en hebt met de andere 3,5 week de keuze, of vast in de kraamstal of vast in de wachtstal. Tachtig procent vrijloop verkoopt beter naar buiten toe, zo redeneren ze daar.

  • W Geverink

    @Jan en Johny. Dat hebben jullie mis. Op mijn bedrijf gingen de zeugen altijd op dag 4 NA HET SPENEN in de groep om gedekt te worden. Dat moment was heel zorgvuldig gekozen omdat mijn zeugen doorgaans aan het eind van dag vier of op dag vijf geinsemineerd werden. Je wil voorkomen dat ze zeugen met hun net uit de kraamstal broze botten zich door het vechten bezeren. Op dag vier vechten ze het minst (en rijden ze het meest). Na het dekken bleven de zeugen of in hun al stabiele groep, of gingen ze 30 dagen terug in een box. Tussen die twee manieren was op mijn bedrijf geen merkbaar verschil in resultaten. Als bedrijven problemen hebben met terugkomers door de viedageneis komt dat volgens mij doordat de zeugen in de groep gedaan worden (lees vechten en onrust) op dag vier na het dekken oftewel rond het moment dat de vruchtjes proberen houvast te krijgen in de baarmoeder. Rond die tijd wil je de zeugen juist zo rustig mogelijk houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.