VarkensNieuws

‘Denen verzoeken om opslagregeling’

Brussel – De Deense overheid doet een officieel verzoek voor een particuliere-opslagregeling (PO) voor varkensvlees. Dat meldt Frans van Dongen, lobbyist van de Nederlandse vleessector in Brussel.

Denemarken doet het verzoek in aanloop naar de ministerraad in Brussel, begin volgende week. Het Deense verzoek is volgens van Dongen uitzonderlijk, het land heeft de afgelopen tien jaar volgens de lobbyist geen soortgelijk verzoek gedaan. “Dat de Deense overheid nu wel met dit verzoek komt, geeft aan hoe zwaar de varkenshouderij het heeft.”

Van Dongen verwacht dat verschillende landen zoals België, Frankrijk en Polen het verzoek gaan steunen. Of het voorstel het daarmee gaat halen, is volgens van Dongen erg onzeker. “Het budget voor dergelijke maatregelen is in principe op. Daarom zal de commissie het zo lang mogelijk proberen tegen te houden.” Eerdere opslagregelingen kostten rond de €100 miljoen.

Volgens van Dongen is het de hoogste tijd dat Europa niet meer achterover leunt, maar actief optreedt. Hij zegt dat er sprake is van steeds schevere verhoudingen in de wereld als het gaat om de opbrengsten van varkensvlees. “De Braziliaanse varkensprijs ligt €1 hoger dan de Europese prijs, deels doordat Brazilië wel naar Rusland exporteert.”

Ook hekelt de lobbyist de rol van Canada en de Verenigde Staten die nog wel bepaalde vette onderdelen exporteren naar Rusland, maar de wereldhandelsorganisatie WTO zaak die Europa heeft aangespannen tegen Rusland rond Afrikaanse varkenspest niet steunen. “Dat maakt het niet makkelijker om die zaak te winnen. De VS en Canada meten met twee maten.”

Beheer
WP Admin