Varkenshouderij

Nieuws 1394 x bekeken 1 reactie

Brazilië spint garen bij boycot

Hannover – De varkensprijs in Brazilië is op het hoogste niveau sinds jaren. Dat vertelde de Braziliaanse econoom Camila Brito Ortelan tijdens het International Pig Event, voorafgaand aan veehouderijbeurs Eurotier.

Brazilië voerde dit jaar tot dusver 153.000 ton varkensvlees uit naar Rusland en is momenteel met afstand de belangrijkste buitenlandse leverancier van varkensvlees aan Rusland. De Brazilianen leveren driekwart van Russische importbehoefte. Daarnaast voorziet Chili voor een behoorlijk deel in de importbehoefte van Rusland. Canada, de Verenigde Staten en de EU mogen momenteel niet leveren aan Rusland.

De Braziliaanse varkenssector groeide tot de eeuwwisseling vooral door stijging van de binnenlandse consumptie. Sinds 2000 begint de export goed op gang te komen. De varkensvleesproductie in Brazilie zit momenteel op 3,28 miljoen ton op jaarbasis, de export was 528 miljoen ton in 2013.

De Braziliaanse varkenssector groeit vooral in het westen van het land. Daar zijn veel veevoergrondstoffen beschikbaar. In dit deel van het land zitten vooral industriële bedrijven.

Hoewel de Braziliaanse varkenshouderij momenteel de vruchten plukt van de sterk aantrekkende export naar Rusland, is de toekomst bepaald niet zonder gevaren. Ortelan gaf aan dat Rusland een onberekenbare afnemer is. De vraag kan zo weer wegvallen. Op de binnenlandse markt blijft de groei ook achter. Brazilianen eten liever rund- en kippenvlees. In veel gezinnen wordt helemaal geen varkensvlees gegeten. De consumptie zit momenteel op 11,7 kilogram per hoofd van de bevolking.

Andere bedreigingen die op de sector afkomen zijn het grote tekort aan werknemers en opvolgers op varkensbedrijven. Ook de logistiek is een probleem en werkt kostenverhogend.

Eén reactie

  • groot boerdam

    De productie is 3,28 miljoen ton op jaarbasis en de export op 528miljoen ton????
    Beste kees voordat je wat schrijft lees het zelf dan ook nog een keer!

Of registreer je om te kunnen reageren.