VarkensNieuws

Rusland vindt Brazilië te duur

Moskou – De Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor is bezorgd over de prijsstijging van vlees en vleesproducten die worden geleverd door Brazilië.

De hoogste baas van Rosselkhoznadzor Sergej Dankvert heeft zijn zorgen hierover geuit en Brazilië gewaarschuwd dat de prijsontwikkeling verdere groei van de exporten van Brazilië naar Rusland in de weg kunnen staan.

Dankvert heeft Brazilië er op gewezen dat Rusland ook terecht kan voor vlees bij Chinese en Indiase leveranciers. Hij heeft de Brazilianen duidelijk gemaakt dat ze in prijs moeten zakken, willen ze kunnen blijven leveren. Het prijsniveau voor varkensvlees in Brazilië ligt momenteel zo’n 57 procent hoger dan vorig jaar, blijkt uit gegevens van de ABPA, de organisatie van vleesexporteurs in Brazilië. Dat is ook te wijten aan de PED-problemen in de VS en een aantal Zuid- en Midden-Amerikaanse staten. Door de extra vraag van Rusland zal het prijsniveau de laatste maanden nog meer zijn gestegen.

De export van pluimveevlees van Brazilië naar Rusland is scherp gegroeid. Brazilië exporteerde in september 20.000 ton pluimveevlees, tegen 8.000 ton in augustus. De export van varkens- en rundvlees van Brazilië naar Rusland is veel minder gegroeid dan de Russen zouden wensen. Volgens Rosselkhoznadzor komt dat door het gehanteerde prijsniveau van Brazilië en te weinig contracten terwijl er wel verscheidene bedrijven zijn goedgekeurd om te mogen exporteren.

Hoewel Rusland graag producten uit Brazilië zegt te willen importeren, blijven ze bezorgd over de kwaliteit van de Braziliaanse producten. Rosselkhoznadzor onderschepte eind september 54 ton pluimvee- en rundvlees, omdat dit niet voldeed aan de kwaliteitseisen. Met name het gebruik van groeibevorderaar ractopamine blijft de Russen hoofdbrekens bezorgen.

Beheer
WP Admin