VarkensNieuws

‘Meer aandacht besteden aan voerkwaliteit’

Hardenberg – Vermeerderaars zouden meer aandacht moeten besteden aan het voer van hun biggen. Voer wordt te veel beoordeeld op prijs en gezien als een kostenpost.

Maar met hoogwaardig voer met goede grondstoffen kan de vermeerderaar betere biggen produceren die in het buitenland gewild zijn. Die oproep deed Henk Bleker, voorzitter van Vee & Logistiek Nederland op de beurs in Hardenberg in de stand van varkenshandel Dijk.

Volgens Bleker is de kwaliteit van Nederlandse biggen goed, maar dreigt er toch een probleem omdat de Denen het Nederlandse product weten te verdringen in Duitsland. Elk jaar verliest de Nederlandse varkenshouderij enkele procenten marktaandeel. Bleker vergeleek de situatie met die van de Nederlandse tomaat op de Duitse markt. Die kreeg destijds het etiket Wasserbombe opgeplakt. “Ook de Nederlandse varkenshouderij loopt nu tegen een wasserbomb-probleempje aan”, aldus Bleker. Ook zal de vermeerderaar er voor moeten zorgen dat het vertrouwen van afnemers niet wordt beschaamd doordat vermeerderaars wel eens rommelen met bijvoorbeeld entingen en dergelijke. Bleker vindt dat de borging van dit soort zaken via de kwaliteitssystemen en extra controles moet worden verbeterd.

Bleker was geïnspireerd door het bedrijf van varkensfokker Martin van der Peut in Marknesse dat hij onlangs bezocht. Van der Peut voert zijn varkens hoogwaardige producten van granen ((tarwe, gerst en haver) en verder sojaproducten. Van der Peut maalt en mengt zelf zijn voerproducten. Producten als bietenpulp en zonnebloem komen bij hem niet in het voer. Hij beschouwt ze als darmvulling die de groei en voerconversie van het varken niet ten goede komt. “De Nederlandse varkenshouder is te veel gericht op een lage kostprijs en vergeet dat je met constante kwaliteit meer resultaat haalt”, aldus Van der Peut.

Varkenshandel Dijk streeft naar een betere constante kwaliteit van de biggen en varkens die ze afzet. Daartoe heeft het bedrijf een buitendienstmedewerker die samen met dierenarts, voerleverancier en de varkenshouder zelf streeft naar de beste kwaliteit.

Beheer
WP Admin