Varkenshouderij

Nieuws 1627 x bekeken

Gedoseerd voeren verhoogt voeropname zeugen

Hardenberg - Vaker per dag een kleinere portie voeren helpt om de voeropname van zeugen in de zoogperiode te verbeteren.

Dit blijkt uit het nieuwe voersysteem dat Nedap introduceert tijdens de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Hardenberg. Met het nieuwe systeem wordt elke zeug naar behoefte gevoerd en in meerdere porties per dag. Zeugen krijgen doorgaans twee tot drie keer daags voer verstrekt.  Met het systeem van Nedap  is het mogelijk tot 24 keer per dag voer te verstrekken. Volgens  Arno van Brandenburg, manager Export and Development bij Nedap, zorgt dit voor een hogere voeropname en daardoor een betere conditie en gezondheid.  De manager denkt dat in de toekomst de trog uit het zeugenhok verdwijnt: "Het is beter om zeugen zoals in de natuur op de grond te voeren. Door het gedoseerd voeren nemen de zeugen het voer meteen op en blijft er niks op de grond liggen."

Tijdens de EuroTier presenteert Nedap dit principe van op de grond voeren. Brandenburg: "Het systeem dat de voerinstallatie aanstuurt is toegankelijk via elke webbrowser. Daardoor is het mogelijk om op een mobiele telefoon of tablet in te loggen. We zijn dit nu aan het testen met een wifi verbinding in een varkensstal." Nedap  kijkt ook naar de mogelijkheden om op termijn  de V-scan te vervangen door een smartphone. Met de V-scan  is het mogelijk labels van individuele dieren uitlezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.