VarkensNieuws

Duitse voorbereiding op Afrikaanse varkenspest

Berlijn – Duitse instanties en autoriteiten bereiden zich voor op eventuele problemen met Afrikaanse Varkenspest in hun regio. Vertegenwoordigers van de Bundestierartskammer, de vereniging van Duitse dierenartsen, hebben een resolutie aangenomen voor meer preventieve maatregelen tegen de ziekte.

Tijdens een bijeenkomst van de vereniging werd gesproken over de risico’s die de ziekte vormt voor de Duitse varkenssector. De veterinaire beroepsgroep maakt zich grote zorgen over de huidige situatie. Inmiddels zijn er gevallen van Afrikaanse varkenspest gemeld in Letland, Litouwen, Estland en Polen. Volgens de organisatie neemt het gevaar dat de ziekte ook overslaat naar Duitsland elke dag toe. Om deze reden heeft het ministerie van landbouw een meertalige affichecampagne gelanceerd in februari. De affiches waarschuwen voor de gevaren van AVP en roept reizigers op voedselresten weg te gooien.

Volgens Theo Mantel, voorzitter van de vereniging, worden echter lang niet alle mensen bereikt. “De varkensstapel kan niet worden beschermd, omdat er geen vaccin beschikbaar is. De enige manier om de ziekte te bestrijden is het doden van de gehele veestapel. Dit is echter ethisch niet verantwoord. Een uitbraak leidt tot dramatische economische verliezen voor varkenshouders”, zei Mantel.

Daarom pleit de nationale vereniging van Duitse dierenartsen in de resolutie voor het strafbaar stellen voor het meebrengen of weggooien van risicovolle voedingsmiddelen. Ook willen de dierenartsen een intensievere controle bij de grens op vleesproducten uit landen waar de ziekte heerst en dat de Europese Commissie de maatregelen omtrent Afrikaanse varkenspest verscherpt.

Ter voorbereiding op een mogelijk uitbraak is in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is een simulatieoefening geweest. Hierbij zijn alle mogelijke maatregelen getest, zoals afsluiting van een varkensbedrijf en communicatie tussen de verschillende instanties.

Beheer
WP Admin