Varkenshouderij

Nieuws 2061 x bekeken 5 reacties

Deur voor stalkeuring staat op kier

Barneveld - Half november start een proef met een nieuwe module voor stalkeuring van slachtvarkens naar Duitsland. Dat meldt de varkenshoudersvakbond NVV op zijn website. De proef is een eerste stap naar mogelijke terugkeer naar de stalkeuring.

Die werd 1 maart vervangen door de klepkeuring omdat Sharon Dijksma van Economische Zaken een streep haalde door kwaliteitssysteem QLL.

De proef duurt vijf maanden en in die periode worden vijftig transporten gevolgd. Als blijkt dat de nieuwe module werkt, wordt over een half jaar een 'echte' pilot gestart waarvoor boerenorganisatie LTO, NVV en veehandelsorganisatie Vee&Logistiek Nederland de deelnemers zoeken.

Het verschil tussen de nieuwe module en het kwaliteitssysteem QLL is dat de varkenshouderij nu ook deelneemt in het systeem. In de nieuwe module dienen varkenshouders bij de stalkeuring te borgen dat de dieren die worden gekeurd ook daadwerkelijk worden geladen. Voor varkenshouders, exporteurs en transporteurs die zich niet aan de voorschriften houden, zullen strenge sancties gaan gelden.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  We mogen wel dankbaar zijn ,voor die goedheid ,Met echte ondernemers zou het binnen een week zijn afgedwongen.

 • Hogman1

  Inderdaad daar moet je dan 8 maanden op wachten
  En dan nog even 5 maanden op proef.
  Geintje kost per jaar 18000 euro voor een vrachtje per week
  Hoezo een waardeloos beleid ???

 • Biggemans

  Waarom alleen naar Duitsland ?

 • Biggemans

  Zelfde als Klophameren, de uitvinder daarvan, heeft er NU nog geen profijt van,,,,

 • w v gemert

  Heel Europa heeft stalkeuring en wij zouden dankbaar moeten zijn met deze pilot !!!! Ophouden met boertje pesten,machtsmisbruik door deze staatsecretaris alle contacten verbreken. Zij is de slechtste bestuurster voor de landbouw in de laatste 20 jaar, nog liever van Aartsen terug die van een deel van de varkensrechten heeft gestolen, maar was niet zo achterbaks als deze (......).

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.