VarkensNieuws

Deur voor stalkeuring staat op kier

Barneveld – Half november start een proef met een nieuwe module voor stalkeuring van slachtvarkens naar Duitsland. Dat meldt de varkenshoudersvakbond NVV op zijn website. De proef is een eerste stap naar mogelijke terugkeer naar de stalkeuring.

Die werd 1 maart vervangen door de klepkeuring omdat Sharon Dijksma van Economische Zaken een streep haalde door kwaliteitssysteem QLL.

De proef duurt vijf maanden en in die periode worden vijftig transporten gevolgd. Als blijkt dat de nieuwe module werkt, wordt over een half jaar een ‘echte’ pilot gestart waarvoor boerenorganisatie LTO, NVV en veehandelsorganisatie Vee&Logistiek Nederland de deelnemers zoeken.

Het verschil tussen de nieuwe module en het kwaliteitssysteem QLL is dat de varkenshouderij nu ook deelneemt in het systeem. In de nieuwe module dienen varkenshouders bij de stalkeuring te borgen dat de dieren die worden gekeurd ook daadwerkelijk worden geladen. Voor varkenshouders, exporteurs en transporteurs die zich niet aan de voorschriften houden, zullen strenge sancties gaan gelden.

Beheer
WP Admin