VarkensNieuws

Bedrijven met problemen vierdagen-eis melden zich

Utrecht – 140 zeugenhouders hebben zich gemeld bij de NVWA omdat ze problemen hebben met de vierdagen-eis.

Dat meldt de NVWA. Volgens LLTB-medewerker Johan van Diepen zal dat aantal inmiddels iets groter zijn. “Ik heb intussen al weer een stuk of tien tot vijftien bedrijven gesproken die aangeven dat ze zich ook nog willen melden”, aldus van Diepen.

Van Diepen meldt dat hij redelijk tevreden is over het aantal aanmeldingen tot nu toe. Varkenshouders met problemen met de vierdagen-eis kunnen zich melden bij de NVWA en krijgen dan een begeleidingstraject in samenwerking met Wageningen UR aangeboden om de problemen beheersbaar te maken. Aanmelding is nog tot 1 november mogelijk. LTO en NVV hebben zeugenhouders opgeroepen zich zoveel mogelijk te melden als ze ook maar enigszins problemen hebben. Op deze manier willen ze de Staatssecretaris de omvang van het probleem onder de aandacht brengen.

NVV en LTO vinden dat de vierdagen-eis, een nationale ‘kop’ op de Europese eis van groepshuisvesting voor zeugen, van tafel moet. De Europese wetgeving gaat uit van huisvesting in de groep na vier weken.

De eis om zeugen vier dagen na dekking in de groep te brengen gaat gepaard met veel problemen in de praktijk, variërend van verwerpen, lagere afbigpercentages, minder levend geboren biggen per worp en welzijnsproblemen bij de zeugen.

LTO en NVV hopen de staatssecretaris zo ver te krijgen dat ze de vier dagen eis van tafel haalt en overlaat aan de vrije markt. Varkenshouders die vrijwillig voldoen aan die eis kunnen dan de extra kosten die ze maken terughalen via de markt. Dat is destijds ook gebeurd met de vierkante meter eis voor vleesvarkens.

Beheer
WP Admin