Varkenshouderij

Nieuws 2429 x bekeken 5 reacties

Bedrijven met problemen vierdagen-eis melden zich

Utrecht - 140 zeugenhouders hebben zich gemeld bij de NVWA omdat ze problemen hebben met de vierdagen-eis.

Dat meldt de NVWA. Volgens LLTB-medewerker Johan van Diepen zal dat aantal inmiddels iets groter zijn. "Ik heb intussen al weer een stuk of tien tot vijftien bedrijven gesproken die aangeven dat ze zich ook nog willen melden", aldus van Diepen.

Van Diepen meldt dat hij redelijk tevreden is over het aantal aanmeldingen tot nu toe. Varkenshouders met problemen met de vierdagen-eis kunnen zich melden bij de NVWA en krijgen dan een begeleidingstraject in samenwerking met Wageningen UR aangeboden om de problemen beheersbaar te maken. Aanmelding is nog tot 1 november mogelijk. LTO en NVV hebben zeugenhouders opgeroepen zich zoveel mogelijk te melden als ze ook maar enigszins problemen hebben. Op deze manier willen ze de Staatssecretaris de omvang van het probleem onder de aandacht brengen.

NVV en LTO vinden dat de vierdagen-eis, een nationale 'kop' op de Europese eis van groepshuisvesting voor zeugen, van tafel moet. De Europese wetgeving gaat uit van huisvesting in de groep na vier weken.

De eis om zeugen vier dagen na dekking in de groep te brengen gaat gepaard met veel problemen in de praktijk, variërend van verwerpen, lagere afbigpercentages, minder levend geboren biggen per worp en welzijnsproblemen bij de zeugen.

LTO en NVV hopen de staatssecretaris zo ver te krijgen dat ze de vier dagen eis van tafel haalt en overlaat aan de vrije markt. Varkenshouders die vrijwillig voldoen aan die eis kunnen dan de extra kosten die ze maken terughalen via de markt. Dat is destijds ook gebeurd met de vierkante meter eis voor vleesvarkens.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Ik snap eigenlijk niet waarom vrouwen de 1e 12 weken voorzichtig moeten zijn met de zwangerschap. Volgens het ministerie is het veilig genoeg om na 4 dagen alweer het gevecht aan te gaan met andere vrouwen. Zeugen moeten dit toch ook.!!
  Juist ja, en daarom is de kans op opbreken ook zo groot maar dat lijken Sharon en Sterksel niet te snappen.!!!!!!!!!

 • W Geverink

  Dat is juist het punt varkenshouder1. Zeugen hoeven dat helemaal niet! Het allerlaatste wat je wil is dat je zeugen vier dagen na het dekken in zware rangorde gevechten verwikkeld zijn! Vier dagen NA HET SPENEN of een dag voor het dekken is op mijn bedrijf door de jaren heen het beste (en meest logische) moment gebleken om de zeugen in de groep te doen. Ze beren al bijna en vechten veel minder en minder hard. Op het moment van inseminatie is de rangorde bepaald en de rust weder gekeerd. Stop zeugen als het kan op maat bij elkaar. Al insemineer je ze uit de losse hand in vleesvarkenshokken, als je er voor zorgd dat de zeugen de eerste maand na het dekken rustig blijven blijft de schade beperkt (of zijn de technische resultaten zoals op mijn bedrijf het geval was niet voelbaar anders).

 • varkenshouder1

  Rije, Rije, Rije op een zeugje.!!!!

 • w v gemert

  In de Haagse Heren huizen hebben ze er verstand van, zullen wij eens hun opleggen hoe politiek bedreven moet worden of hoe een democratie moet werken. Ik kan hun reactie al voorspellen : wat heeft een varkenshouder daar nou verstand van. 150 dames en heren bepalen zonder kennis van zaken en zonder zelfreflectie, zonder voortschrijdend inzicht en bang voor gezichtsverlies hoe het in Nederland moet. Wij kunnen gewoon barsten!!!!!!!!!!!!!

 • W Geverink

  Varkenshouder1@#3. Klopt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.