VarkensNieuws

Wakker Dier: vleeswaren ook onder CBL voorwaarden

Amsterdam – Actiegroep Wakker Dier wil dat supermarkten zo snel mogelijk ook voor vleeswaren de zelfde inkoopvoorwaarden gaan hanteren als voor vers varkensvlees. Dat meldt Hanneke van Ormond van de actiegroep.

“Wij horen van de vers vleesleveranciers aan supermarkten dat de vierkantsverwaarding van het varken een belemmering is bij de invoering van de CBL-inkoopvoorwaarden.

Wakker Dier maakte bekend dat het een actie is gestart om bedrijven die varkensvlees verwerken zo snel mogelijk om te laten schakelen naar varkensvlees met één Beter Leven ster. Een tachtigtal bedrijven waaronder bedrijven als Stegeman vleeswaren, snackfabrikant Mora en restaurantketen Van der Valk hebben een oproep gekregen. Volgens Van Ormond is de brief ook gegaan naar supermarkten die vleeswaren verkopen onder huismerk. “Zij moeten hun leveranciers oproepen om te schakelen.”  In de ogen van Wakker Dier zijn de inkoopvoorwaarden van het CBL vrijwel gelijkwaardig met één Ster Beter Leven.

De aangeschreven bedrijven krijgen een maand van de actiegroep om stappen bekend te maken. Daarna gaat de actiegroep over tot het zogenoemde ‘naming and faming’. Ze wil bekend maken welke bedrijven stappen ondernemen en welke niet.

Als ook de vleeswarenfabrikanten grondstoffen gaan verwerken die voldoen aan de inkoopeisen van het CBL, wordt het gemakkelijker om de meerkosten die worden gemaakt om dergelijke varkens te produceren terug te verdienen. In de huidige situatie moeten de slachterijen de meerkosten terugverdienen bij de verkoop van de meest courante delen van het karkas.

Volgens Jos Goebbels, voorzitter van zowel COV (vers vleessector) en VNV (vleeswarensector) staat de vleeswarensector niet perse afwijzend tegen doorvoering van de CBL-inkoopvoorwaarden. “Maar het moet dan wel samen met de supermarkten gebeuren. Die moeten het initiatief nemen, anders wordt het niets.”

Beheer
WP Admin