Varkenshouderij

Nieuws 4279 x bekeken

Varkenspest zet prognoses Rabo op losse schroeven

Utrecht - De exportstop van Europees varkensvlees naar Rusland beïnvloedt de vooruitzichten voor de Europese varkenssector negatief. Dat bevestigt marktanalyst Albert Vernooij van de Rabobank.

Het zal er van af hangen hoe lang de Russische grens gesloten blijft voor Europees varkensvlees. Vernooij verwacht bij een lange duur van de exportban een vrij groot effect op de varkensprijs in de EU. "Rusland is toch goed voor zo'n 25 procent van de Europese export. Het gaat dan bovendien ook nog vrij veel om allerlei bijproducten die in de EU zelf minder te verwaarden zijn. Het heeft dus een redelijke invloed op de vierkantsverwaarding van het varken." Vernooij wijst er op dat er één min of meer gelukkige bijkomstigheid is: er is momenteel niet zo veel varkensvlees op de wereldmarkt.

In haar kwartaalrapport over de wereldwijde varkenssector, schetst de bank juist een redelijk vooruitzicht voor de Europese varkenssector. De bank verwacht margeherstel voor de varkenshouders door dalende voerkosten en een vrij stabiele marktontwikkeling voor varkensvlees. Die vooruitzichten staan door de varkenspestontwikkelingen dus op losse schroeven.

De Rabobank heeft ook vraagtekens bij de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Volgens de marktanalysten van de Rabo zou het PEDv-virus (Porcine Epidemic Diarrhea) wel eens een grotere impact op de Amerikaanse productieontwikkeling kunnen hebben dan het Amerikaanse ministerie van landbouw zelf inschat.

Of registreer je om te kunnen reageren.