VarkensNieuws

Biggen aan de knijper: levensreddende actie

Bakel – De foto is inmiddels via internet de hele wereld overgegaan. Tweede Kamerlid Marianne Thieme zette het plaatje op haar twitter-account. Wakker Dier plaatste de foto op haar Facebook-pagina. Zeugenhouder Jos Jaspers uit het Brabantse Bakel moet er een beetje om lachen: “Ja we hebben veel belangstelling.”

Het draait om een plaatje van twee biggen die opwarmen in een warm bad. Ze zijn met wasknijpers aan de oren vastgemaakt aan de rand van de emmer. Vooral die knijpers aan de oren, valt bij een aantal volgers van Wakker Dier en Marianne Thieme niet goed. Dierenkwelling, vinden ze.

“Daar merken ze echt niets van”, zegt Jaspers, wiens vrouw Mia Jaspers-Janssen de foto maakte. Zij legt op de facebookpagina van Wakker Dier uit dat de biggen klein, zwak en onderkoeld waren en dat ze gered konden worden met een warm bad. “Wat doe je dan als je ’s morgens in de stal komt en er liggen zo een paar biggen achter de zeug? Warm wrijven volstaat dan niet. Wat wel helpt is een heerlijk lang warm bad.”

Het gaat om een eenmalige behandeling. Een bad van pakweg een kwartier, waarna de dieren helemaal opgeknapt zijn en terug kunnen naar de zeug. “Die knijpers, dat maakt echt niets uit – maar buitenstaanders snappen dat niet. De biggen protesteren echt niet. Dit gaat over overleven of niet. Wij hebben ze hiermee gered.”

Dat er discussie over ontstaat kan Jaspers niet echt deren. “We hebben het er wel even over gehad of we dit moesten laten zien. Maar onze opvatting is, dat je moet laten zien wat er gebeurt. Zo gaat het: dit doen we echt niet met alle biggen maar sporadisch heb je deze noodgreep nodig.”

Beheer
WP Admin