Varkenshouderij

Nieuws 837 x bekeken 1 reactie

Varkens blijven pestvirus lang uitscheiden

Utrecht - Varkens die zijn besmet met het Afrikaanse-varkenspestvirus kunnen, als ze in leven blijven, maandenlang incidenteel virus uitscheiden, waarmee dus andere varkens besmet kunnen raken.

Dat concludeert onderzoekster Helena Ferreira in een proefschrift over de verspreidingsmechanismen van Afrikaanse-varkenspestvirus. Zij deed haar onderzoek bij het Central Veterinary Institute in Lelystad, onderdeel van Wageningen UR.

Vlak na dat varkens besmet zijn geraakt met het virus scheiden ze grote hoeveelheden virus uit via het speeksel en de ontlasting. In die eerste fase kan het virus zich zeer gemakkelijk verspreiden naar andere varkens via direct contact.

In haar onderzoek toonde Ferreira ook voor het eerst aan dat virusdeeltjes kunnen voorkomen in de stallucht en dus zou ook besmetting over korte afstanden via de lucht kunnen plaatsvinden. Verder toonde de onderzoeker aan dat het virus buiten het dier slechts enkele dagen in leven kan blijven. Ook heeft de onderzoeker aangetoond dat de hardetekensoorten die in Europa voorkomen waarschijnlijk geen rol spelen in de verspreiding van het virus. Dit in tegenstelling tot de zachtetekensoorten die in Afrika voorkomen. Die spelen wel een rol in de virusverspreiding. Het Afrikaanse-varkenspestvirus wordt verder ook verspreid via besmet varkensvlees en besmet materiaal, zoals vervoersmiddelen.

Afrikaanse varkenspest komt de laatste jaren veelvuldig voor in Rusland en kan een bedreiging gaan vormen voor de Europese Unie. Ook in Wit-Rusland is de ziekte de laatste maanden vastgesteld. Verder is bekend dat het virus rondwaart op het Italiaanse eiland Sardinië. Tegen het virus is geen vaccin beschikbaar. De ziekte kan dus alleen worden uitgeroeid via methoden als ruimen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.