Varkenshouderij

Nieuws 1898 x bekeken 3 reacties

USDA: Herstel Europese varkenshouderij in 2014

Washington - In 2014 zal de Europese varkensstapel zich herstellen. Dat voorspellen marktanalisten van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Het resultaat van de omschakeling naar groepshuisvesting zal resulteren in een kleinere, maar efficiëntere varkenssector, zo verwachten de Amerikanen.

Vooral in Polen, Hongarije en Frankrijk hebben varkenshouders het zwaar als gevolg van de hoge voerprijzen in combinatie met de tegenvallende varkensprijsontwikkeling. De Poolse varkenshouderij heeft bovendien last van een inefficiënte structuur, waardoor de resultaten achter blijven. Ook hebben de Poolse varkenshouders last van de concurrentie van hun Deense, Nederlandse en Duitse vakbroeders die in staat zijn efficiënt te produceren.

In Hongarije heeft de regering nieuwe pachtregels en nieuwe bemestingsregels ingevoerd. Dit zal effect hebben op de omvang van de varkenshouderij zo verwachten de Amerikanen. In Frankrijk is de omschakeling naar groepshuisvesting nog niet voltooid. Dat zal dan ook zijn weerslag nog hebben op de omvang van de Franse varkensstapel.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw zal vooral in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken Oostenrijk en Roemenië sprake zijn van een opleving van de varkenshouderij en de omvang van de varkensstapel. Het aantal geproduceerde biggen per zeug zal stijgen en verder zal de varkenshouderij profiteren van hogere varkensprijzen en lagere voerprijzen. De genoemde landen voldoen vrijwel volledig aan de nieuwe welzijnseisen.

Laatste reacties

 • niet

  eerst zien dan geloven!!!

 • John*

  klinkt allemaal leuk en aardig dat productie stijgt > maar dat betekent dus lagere prijzen voor het vlees (groter aanbod), hogere prijzen voor het voer (meer aanbod) en dus slechter rendement.. we zijn de top van de varkenscyclus weer bijna voorbij!

 • Jan Arthur

  Hebben die Amerikanen een glazen bol om zulke voorspellingen te doen? Hier kan men op een week niet voorspellen wat er gaat gebeuren.
  Weer zo'n voorspelling van aan de toog denk ik!

Of registreer je om te kunnen reageren.