Varkenshouderij

Nieuws 6057 x bekeken 32 reactieslaatste update:1 okt 2013

Rabo: Vion reageerde te laks op Zembla

Utrecht - Rabobank-topman Dirk Duijzer laakt de opstelling van Vion nadat de slachter werd beschuldigd in het tv-programma Zembla van gesjoemel met vlees. Duijzer vindt dat de vleessector te veel weg kijkt van problemen en niet transparant is.

"Als het om voedsel gaat, moet je open zijn."

Volgens Dirk Duijzer, directeur coöperatie & duurzaamheid bij Rabobank Nederland , reageerde vleesconcern Vion te laat en te beperkt op de beschuldiging van gesjoemel met keurmerkvlees. Vion brengt daar tegenin dat het vanaf het allereerste moment openheid van zaken heeft gegeven naar zijn relaties, maar ernstig beperkt werd door de summiere informatie over de uitzending en de anonieme aantijgingen. "Verder gaan we niet inhoudelijk reageren op de mening van de heer Duijzer", aldus Vion-woordvoerder Marc van der Lee.

Duijzer zegt: “Schandalen rondom voedsel moet je niet laten rusten. Zorg dat je een verhaal direct klaar hebt. Wees transparant en zet de deur onmiddellijk open voor onafhankelijk onderzoek en maak aan geruchten die Zembla verspreidde zo snel mogelijk een einde.” Volgens Duijzer staat de lakse reactie van Vion op de Zembla-uitzending niet op zich zelf. De bestuurlijke moed ontbreekt in de landbouw om open te communiceren bij misstanden, meent hij. Te gemakkelijk wordt volgens hem de verantwoordelijkheid bij incidenten met voedsel afgeschoven op keuringsdiensten. "Als bedrijf of als sector moet je de controle niet volledig overlaten aan anderen."

In de betreffende televisie-uitzending van Zembla vertelden anonieme Vion-medewerkers dat de slachter sjoemelt met vlees. Ruim een week na de uitzending maakte de Dierenbescherming bekend een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren met medewerking van Vion. "Dat duurde mij een week te lang. Ik begrijp niet dat de CEO van Vion niet op televisie is verschenen om uitleg te geven. Als het om voedsel gaat, moet je open zijn."

De Rabo-topman is ongerust over het groeiend aantal incidenten met voedsel. Hij verwijst naar de paardenvleesaffaire, het omkatten van gangbare eieren naar biologische en met aflatoxine besmette mais. Op 13 maart stuurde staatssecretaris Dijksma een brief naar de Tweede Kamer waarin zij vijf zaken noemde waarbij de voedselveiligheid in het geding is. "Vijf zaken! Dan spreek je niet meer over incidenten, dan lijkt het structureel. Als sector moet je het niet accepteren dat er knoeiers zijn. De bestuurlijke moed ontbreekt om de achterban aan te spreken op misstanden. Het zelfreinigend vermogen van de sector is bedroevend. Ik ken geen sector waarbij bestuurders en ondernemers zo weinig verantwoordelijkheid nemen voor elkaar.”

> Meer in Boerderij weekblad en Boerderij Vandaag op 1 oktober

Laatste reacties

 • willywolfkamp1

  Gaat de Rabo de hand ook in eigen boezem steken, ze hebben al geld gereserveerd om de Libor affaire af te kopen. Dit heeft ons al behoorlijk veel geld gekost door veel te hoge rente op leningen en de boete die ze boven het hoofd hangt betalen we weer met zijn allen. Rabo, het is beter als jullie je mond ff dicht houden.

 • yep

  dit is toch wel apart, de rabobank is net aangeklaagd voor fraude met rentes (Libor). Ze staan een boete te wachten van ongeveer 300 miljoen euro. Hun openheid hierover is 0,0 en juist zij gaan Vion beschuldingen van een gebrek aan openheid. Volgens mij is juist de bankensector zo gesloten als wat..... gekker moet het niet worden...

 • nistelb@hotmail.com

  ik heb mijn eerste reactie maar niet op papier gezet, maar hoe kortzichtig kun je zijn. De rabobank met haar goed gevulde stroppenpotten die ze vooral goed gevuld willen houden, moet zich maar met zaken bezighouden die ze veel beter denkt te kunnen. Laat ze hun eigen boontjes doppen en daar waar het financiering aangaat ook haar verantwoording nemen richting varkenshouderij!!!

 • drientje

  Veel Rabo-jongens staan op de oprotlijst, en daar zou Duijzer zomaar bij kunnen horen. Hij dacht natuurlijk, laat me nog een keer 'schitteren' en de vleessector de les lezen.

 • RoosmalenJJ

  Bij een niet nader te noemen grote supermarkt in Nederland liggen stapels varkenshaasjes in de schappen die in de aanbieding zijn. Ik moest direct aan de aflevering van Zembla denken. Vlees koop ik niet meer in de supermarkt tenzij er opheldering is.

 • bankivahoen

  Waar bemoeit de beste man zich mee, dat ie eerst eens naar zijn eigen toko kijkt ! Waarom moeten al die bobo's een mening spuien over de sector ? Hautain gedrag is hem nooit vreemd geweest trouwens !

 • puinhoop

  Rabo heeft de triple AAA status weer
  terug : deze keer staat de A voor ARROGANT(3X)

 • Ishtar

  Rabo moet ook hand in eigen boezem steken.
  Echter hier hebben ze wel een punt.
  Er is niets zo amateuristisch als de vee-industrie, voer-industrie en inkopers supermarkten dus CBL, en haar bestuurders.
  Amateurs die zo snel als mogelijk verantwoording zouden moeten afleggen aan burgers.
  Het liefst via het strafrecht, en jaren op sluiten is het beste.

 • lukas1

  Geachte directie van vion,de kritiek van rabo zou wel of niet terecht kunnen zijn,van mijn kant heb ik te weinig informatie om hierover een mening te kunnen hebben.Dat er structueel iets mis is in jullie organisatie is mij en velen wel duidelijk,het is toch ongehoord dat jullie door allerlei van te voren wel met een nuchter boerenverstand te berekenen overnames en totaal mismanegement in zo een korte tijd ongeveer een miljard boerengeld kapot gemaakt hebben is meer dan onbegrijpelijk.Van Rooy Meat en nog een aantal grote slachterijen weten zich wel staande te houden en zelfs nog uit te breiden.Helaas zal na verloop van tijd 1 van deze goed georganiseerde bedrijven jullie overnemen,want ook de heer Tewarie,overigens ooit afkomstig uit de Weyl stal zal dit prachtige bedrijf niet redden.

 • info36

  Meneer Duijzer moet zelf meer naar het nieuws luisteren, daarin heeft Vion
  gelijk goed gereageerd. Dat was op radio 1 nog voordat de uitzending van Zembla was uitgezonden. Dus hij kan zich beter bezighouden met zijn eigen wereldje. Dat is rot genoeg.

 • Marco22

  Exatement info36, en waarom zou je door het stof moeten gaan op aantijgingen van Zemblabla die zij geeneens hard kunnen maken. Vion heeft juist goed gereageerd door stil te blijven zitten als je geschoren wordt. Ik snap niet waarom Rabo zich hier tegenaan bemoeit. Kijk eerst naar je eigen. Uit eigen ervaring kan ik melden dat er geen grotere oplichters zijn dan die van de rabo.

 • chila

  Rabo , heeft toch een dikke vinger in de pap bij vion !!
  Communicatie is weer SUPER !!!!!
  Bank blijf bij dingen waar je verstand van hebt (een beetje) , geld uitlenen.

 • sauvageot

  Dujizer dat was toch die koekwaus die bij PT snel het zinkend schip verliet

 • w v gemert

  Duijzer, in het verleden was het al niks in diverse functies. Bij de Rabo is het nog verder achteruit gegaan, als je zelf niets presteert moet je met je vinger naar een ander wijzen.(anders kom je niet in de publiciteit) In de ZvA rechtszaken mogen de LTO leden hem bedanken voor het mislopen van hun schade vergoeding, hij heeft als destijds LTO directeur een grote dan wel volledig verantwoordelijkheid daarin. Zal binnenkort wel vertrekken met grote bonus (is hier misschien wel op uit)

 • Roelof Bloo

  Duijzer heeft een stok nodig om te slaan. Eind van dit jaar verteld HS dat v3 de lekkkere ingredienten heeft opgeslokt. Daarna moeten vd L en D samen uitleggen dat er geen redding meer mogelijk was voor de overige activiteiten..... Tilburg heeft slechts hinderwetvergunning tot 2017, waarschijnlijk stoppen ze daar al veel eerder met slachten....

 • jillesstam

  of dat ze zelf zo open zijn laat me niet lachen

 • w v gemert

  Nog een goed advies aan Duijzer: ga lekker met collega van Doorn spelen, allebei van hetzelfde laken en pak.

 • Biggemans

  Ik denkdat als Vion omvalt, de Rabobank ook meegaat, enn daarom reageert Rabo nu zo.

 • Sjaak

  'Het zelfreinigend vermogen van de sector is bedroevend. Ik ken geen sector waarbij bestuurders en ondernemers zo weinig verantwoordelijkheid nemen voor elkaar.” Aldus Dirk Duijzer.

  Vraag me werkelijk af, wat Duijzer bezielt om zó uit te pakken. Natuurlijk heeft hij gelijk, maar het is vooral niet aan hem, gezien z'n verleden, om zo'n oordeel te vellen!
  Zelfreinigend, begin bij U zelf!

 • Jan Arthur

  Mijn oordeel? Dit zijn de laatste brullen van een stervende leeuw!

 • df

  Voor OAD Reizen in Holten was de RABO bepaald niet laks !!!

 • a.t.herwijnen

  Het is altijd moeilijk reageren op anonieme aantijgingen. Laat ZEMBLA de feiten eens hard maken.

 • Elevage

  dat zelfreinigende vermogen is er in de bankensector zeker niet. We hebben nota bene allemaal al mee moeten betalen aan de ABN Amro.4

  De reactie van Vion was prima, er was namelijk helemaal niets om op te reageren, behalve gebakken lucht!

 • nstrade

  Ook weer een bankier die niks te doen heeft . Lachen lachen wat een sul..... Te ver Doorgestudeerd???? Wordt tijd dat de rabo genationaliseert wordt zoals het al gebeurt is bij alle anderen banken in Nederland

 • info460

  Stilzitten als je geschoren wordt Duijzer, da's ook een tactiek. Als u nou eens NIET had gereageerd, dan was het allang weer overgewaaid. Maar nee, roepen dat u het wel weet. Dat lijkt wel op; 'Ben ik nou zo slim of zijn jullie allemaal zo dom?'. Klopt u uzelf nog maar een keer op de rug, en ga vervolgens maar vervroegd met pensioen.

 • Jan Blokzijl

  Voor mij is het niet te bevatten dat een zo zorgvuldig, door met hart en ziel betrokken 'vleesmensen' opgebouwd systeem rond diervriendelijkheid, controle op medicijngebruik, voedselveiligheid, open communicatie et cetera, op een dergelijke wijze door de grootste slachterij van Nederland om zeep wordt gebracht. Er is geen consument meer te vinden die nog vertrouwen heeft in het zogenaamde sterrensysteem. Wanneer onder druk van grote afnemers, slachterijen en de dierenbescherming door de knieën gaan en vervolgens het eisenpakket om in aanmerking te mogen komen voor het voeren van een ster fors naar beneden aan passen, is de eerste stap gezet tot devaluering van dit systeem. Niemand spreekt over de forse investeringen, gedaan door de pioniers in de branche, die nu geen cent waarde meer hebben. Nota bene Coveco was de trendsetter met het Good Farming concept. Schande aan alle betrokkenen.

 • w v gemert

  Jan Blokzijl, uw conclusie dat er niemand meer vertrouwen heeft in het sterren systeem, is veel te zwart wit (er is zeker schade aangebracht). Ook uw conclusie dat Vion daar de oorzaak van is ,daar bent u veel te voorbarig mee. Voor hetzelfde geld is Zembla de oorzaak met al hun anonieme niet kontroleer bare zaken. Er moet op korte termijn duidelijkheid komen!!!

 • aarthamstra1

  Mooi ,nu even de gestolen rietvelden aan de indianen terug geven ,dan ben je weer een grote vent. Jantje

 • koestal

  soms is het beter om niet op zulke onzin in te gaan,gewoon stemmingmakerij

 • John66

  Vion had het volgens mij makkelijk kunnen oplossen door te zeggen dit is er aan kg s vlees binnen gekomen die bestemt is voor het beter leven certificaat binnen gekomen en dit is eruit gegaan aan kg s!zo had men alle kritiek kunnen weerleggen dat was niet alleen beter geweest voor Vion maar voor de hele sector die hiermee te maken heeft!!

 • info48

  Triest ! Het grote manco van de HELE Agrarische sector wordt benoemd:
  Niet of traag reageren op beschuldigingen ( in heel veel gevallen onterecht) de sector niet of een héél klein beetje promoten.
  En wat gebeurd er?? volwassen mensen ( meest Agrarieërs) zitten elkaar, als kleine kinderen, de zwarte piet te geven.
  Neem eens wat afstand; dan zie je dat een geweldige sector, op alle vlakken hoog scorend, door enkele fundamentalistische groepjes steeds weer in een hoek gedreven wordt en lijdzaam wacht op de volgend draai om de oren!
  Zit niet langer elkaar de les te lezen maar sla de handen ineen en huur de beste mensen in om de maatschappij te doordringen van het ECHTE verhaal! daar heeft de maatschappij recht op!!!

 • koestal

  Rabobank heeft ook een grote boete gekregen,wie z,n eigen tuintje wiedt,enz.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.