Varkenshouderij

Nieuws 3492 x bekeken

Nutreco opent gerenoveerd proefbedrijf

St. Anthonis - De afgelopen weken heeft Nutreco vele honderden relaties verwelkomd op het Swine Research Centre (SRC). Nutritionisten, dierenartsen en varkenshouders uit meer dan 25 landen namen een kijkje op het flink gerenoveerde varkensproefbedrijf in St. Anthonis (N.-Br.).

De grote belangstelling heeft natuurlijk alles te maken met alle activiteiten van Nutreco wereldwijd. Het bedrijf met een omzet van 5,2 miljard euro heeft honderd fabrieken in dertig landen. Dat zorgt voor een flink netwerk.

Om bezoekers goed rond te kunnen leiden op het bedrijf, zijn er in de meeste stallen een aantal bezoekersgangen aangelegd. Zonder in contact te komen met de dieren is er vanuit deze ruimten een prachtig zicht op de varkens. Met informatieborden en flatscreens krijgen bezoekers informatie over het lopende onderzoek. Dat onderzoek wordt gedaan met een populatie van 160 zeugen, 1.200 biggen en 600 vleesvarkens.

Eén van de meest bijzondere stallen op het proefbedrijf is de zogenaamde 'Animal Health unit', in deze stal kunnen onderzoekers de dieren blootstellen aan stress veroorzaakt door ziektekiemen, een slecht klimaat of andere suboptimale omstandigheden zoals veel stof. Zo is bijvoorbeeld te testen hoe varkens reageren op een besmetting met e. coli of salmonella. Op basis daarvan zijn producten te ontwikkelen die varkens weerbaarder maken tegen deze kiemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.