Varkenshouderij

Nieuws 1278 x bekeken 4 reacties

Akkoord minimumloon Duitse vleessector

Bonn - De vier grote vleesbedrijven van Duitsland (Tönnies, Vion, Westfleisch en Danish Crown) hebben met vakbond NGG een akkoord bereikt over een sectorbreed minimumloon voor de hele Bondsrepubliek Duitsland.

Ook is er overeenstemming over een standaard arbeidsovereenkomst voor werkers in de vleesbranche. De vier grote vleesbedrijven hebben in Bonn het pakket maatregelen gepresenteerd. Voor de uitwerking van de afspraken volgen verdere onderhandelingen.

De onderhandelingen zijn gevoerd onder leiding van een hoge ambtenaar van het ministerie van arbeid van minister Ursula von der Leyen.

Vion-Duitsland is naar eigen zeggen één van de voortrekkers geweest om het akkoord te bereiken. "Er was geen alternatief", verklaart manager Bernd Stange. "Alleen op die manier kan de vleessector de critici die wijzen op de slechte betaling en de arbeidsomstandigheden de wind uit de zeilen nemen."

In een reactie tegen Lebensmittelzeitung zegt Clemens Tönnies dat hij blij is dat er een doorbraak is. Hij zei te hopen dat de afspraak over het minimumloon en de raamovereenkomst over een standaard arbeidsovereenkomst een breed draagvlak krijgen.

Ook vanuit de Nederlandse, Belgische en Deense slachtsectoren was kritiek op de Duitse sector, omdat deze door het ontbreken van een minimumloon tegen veel lagere kosten kan slachten. België heeft zelfs een aanklacht ingediend bij de Europese Commissie.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Sake Moesker, Hoe hoog is dit loon dan tov nederland? De Werkgever kan wel een afspraak maken, maar als je de hoogte van het minimumloon niet weet, weet je nog niets.

 • sake.moesker

  Dit zijn vragen waar we nog mee bezig zijn.

 • Jan Arthur

  Toennies blij met een doorbraak? Hoe kan die blij zijn als de kosten hoger worden en zijn marges dalen? De boer of leverancier zal het op het einde wel het kind van de rekening worden. Dat wordt pas lachen! Namelijk groen lachen.

 • pff

  Hoe groter de kosten.......hoe minder de producent ontvangt !

Of registreer je om te kunnen reageren.