Varkenshouderij

Nieuws 491 x bekeken

Aandeelhouders voor overname Smithfield

Smithfield – De aandeelhouders van Smithfield Foods zijn in meerderheid akkoord met de overname door Shuanghui International, een Chinese vleesverwerker.

Meer dan 96 procent van de stemmen werd uitgebracht vóór de deal. Daarmee is de laatste horde geslecht en kan de deal volgens planning donderdag geformaliseerd worden.
Shuanghui International betaalt 4,7 miljard dollar voor Amerika’s grootste varkensvleesproducent, en neemt volgens de afspraken ook een schuld van 2,4 miljard over. Eén van de financiers is Rabobank. Het betreft de grootste overname van een Amerikaans bedrijf door een Chinees bedrijf ooit, nog voor de overname van IBM’s PC-divisie door Lenovo.
Topman Larry Pope van het concern uit Virginia reageerde opgetogen op de stemronde. “Het is een geweldige transactie voor alle belanghebbenden van Smithfield, als ook de Amerikaanse boeren en de landbouw in de VS. Het samengaan gaat om groei en over meer business hier thuis maar ook in het buitenland.”
Het management van Smithfield was voor de deal omdat een Chinese eigenaar deuren geopend kan houden of zelfs kan openen in China, de grootste varkensvleesmarkt ter wereld. Bovendien zou via Shuanghui ook gewerkt kunnen worden aan de ontwikkeling van andere markten zoals Zuid-Korea, Japan en landen in Zuidoost-Azië.
In Washington bestond wel weerstand omdat voldoende en veilig voedsel van strategisch belang zou zijn en China een slechte reputatie heeft wat betreft voedselveiligheid. Rabobank verwacht dat de deal kan leiden tot meer deals tussen Chinese en Westerse vleesbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.