Varkenshouderij

Nieuws 4628 x bekeken 9 reacties

Vier gevallen van verstikking bij varkens

Den Haag – De afgelopen vijf jaar zijn er vier situaties geweest waarin varkens zijn gestikt doordat de ventilatie op het bedrijf niet goed of niet werkte.

Het ging om 230, 900 en 500 varkens. Recent stikten 1.100 varkens op een bedrijf in Milheze doordat het ventilatiesysteem was uitgevallen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken in reactie op Kamervragen van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) naar aanleiding van het ongeval in Milheze. In de pluimveehouderij zijn op basis van beschikbare bronnen geen vergelijkbare gevallen bekend. Wel zijn vorig jaar 400 kippen omgekomen omdat het ventilatiesysteem de hoge temperatuur niet aan kon.
Bij het bedrijf in Milheze loopt een onderzoek naar de oorzaak waarom de ventilatie en het alarmsysteem niet werkten. De NVWA controleert extra op klimaat- en alarmsystemen op veehouderijbedrijven.

Laatste reacties

 • niek brabant

  dus de nvwa, de verzekeringsmaatschappij en de gemeente controleren allemaal hetzelfde. echt weer een reactie van rood nederland. leef een beetje in de realiteit. word wakker en scoor niet over de rug van hard werkende ondernemers.

 • jaapjo

  Dus jij vindt t normaal dat er bij een storing(wat altijd kan gebeuren) beesten doodgaan,misschien een idee om bij het ontwerp van de stal rekening mee te houden?

 • Wouter

  Dat ontwerp is er, een stal met een MEGA volume, maar de vergunning wil maar niet verleend worden....... en dan zie ik toch ook nog liever dat er geen MENSEN dood gaan bij een storing......

 • Elevage

  wat een insinuerende titel....................... daar had best bij mogen staan dat het over een periode van 5 jaar ging!

 • Jan Arthur

  In deze periode van 5 jaar zijn waarschijnlijk meer mensen gestikt dan deze 2730varkens! Toch vinden sommige groepen het nodig daarover te klagen. Getuigt dat deze groep dieren belangrijker vinden dan mensen.
  Ik heb er zo mijn bedenken bij!

 • Elevage

  en de NVWA maar controleren......................

 • niek brabant

  jaapjo, dus jij vindt t normaal dat er mensen sterven bij huisbranden,dus jij vindt het normaal dat er mensen sterven in de auto, dus jij vindt het normaal dat er met warm weer meer mensen sterven. WORD WAKKER !!!

 • koestal

  De emotie regeert,als een mens overlijdt door verstikking vind men het niet zo erg ,tenzij het familie is ,bij dieren vind men het wel erg

 • eire

  Goh, wat een bekrompen reacties weer. Is iedereen op zijn teentjes getrapt als iemand een licht kritisch bericht plaatst?

  Heeft Jaapjo of wie dan ook gezegd dat het niet of minder erg is als mensen overlijden? Aannames die iedereen blijkbaar zelf trekt, alleen omdat iemand het triest vindt dat dieren bij een storing van een ventilatiesysteem sterven.

  Word zelf eens wakker! Varkens en andere landbouwdieren horen om te beginnen al niet dag in dag uit in een stal te staan, zonder een uitloop naar buiten. Zij zijn afhankelijk van een goed functionerend ventilatiesysteem, terwijl hun hele levenssituatie onnatuurlijk is. Waarom zou het niet zielig zijn als ze verstikken? Het zijn geen gebruiksvoorwerpen!

  En is er iets mis met emotie, Koestal? Zo te zien kun je er zelf wel iets van gebruiken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.